(1) Reductiunea are ca efect ineficacitatea legatelor sau, dupa caz, desfiintarea donatiilor in masura necesara intregirii rezervei succesorale.
(2) Intregirea rezervei, ca urmare a reductiunii, se realizeaza in natura.
(3) Reductiunea se realizeaza prin echivalent in cazul in care, inainte de deschiderea mostenirii, donatarul a instrainat bunul ori a constituit asupra lui drepturi reale, precum si atunci cand bunul a pierit dintr-o cauza imputabila donatarului.
(4) Cand donatia supusa reductiunii a fost facuta unui mostenitor rezervatar care nu este obligat la raportul donatiei, acesta va putea pastra in contul rezervei sale partea care depaseste cotitatea disponibila.
(5) Daca donatarul este un succesibil obligat la raport, iar partea supusa reductiunii reprezinta mai putin de jumatate din valoarea bunului donat, donatarul rezervatar poate pastra bunul, iar reductiunea necesara intregirii rezervei celorlalti mostenitori rezervatari se va face prin luare mai putin sau prin echivalent banesc.
(6) In cazul intregirii rezervei in natura, gratificatul pastreaza fructele partii din bun care depaseste cotitatea disponibila, percepute pana la data la care cei indreptatiti au cerut reductiunea.
Efectele reductiunii sunt diferite, dupa cum liberalitatile sunt donatii sau legate:
– In cazul legatelor, reductiunea are ca efect ineficacitatea lor in masura necesara intregirii rezervei: ineficacitatea poate fi: totala (cand cottatea disponibila a fost epuizata prin donatii) sau partiala (caz in care legatele se reduc proportional cu valoarea lor);
– In cazul donatiilor, reductiunea are ca efect desfiintarea lor, in masura necesara intregirii rezervei; si in acest caz efectele pot fi totale, atunci cand cotitatea disponibila a fost epuizata prin donatii cu data anterioara, si partiale; ca urmare a desfiintarii donatiei, mostenitorul rezervatar devine propietar al bunului donat cu care se intregeste rezerva din momentul deschiderii succesiunii. [C. Macovei, M.C. Dobrila in Noul Cod Civil. Comentariu pe articole, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2012, p. 1128]