Art. 1.137. Somarea succesibililor

(1) Daca in termen de un an si 6 luni de la deschiderea mostenirii nu s-a infatisat niciun succesibil, notarul, la cererea oricarei persoane interesate, ii va soma pe toti succesibilii, printr-o publicatie facuta la locul deschiderii mostenirii, la locul unde se afla imobilele din patrimoniul succesoral, precum si intr-un ziar de larga circulatie, pe cheltuiala mostenirii, sa se infatiseze la biroul sau in termen de cel mult doua luni de la publicare.

(2) Daca niciun succesibil nu se prezinta in termenul fixat in publicatie, notarul va constata ca mostenirea este vacanta.

Potrivit alin.(2), notarul public constata existenta vacantei succesorale si (…)apreciem ca este totusi tinut sa elibereze un certificat de vacanta, doar daca in termenul de un an si 8 luni (un an si 6 luni, plus termenul de 2 luni in care succesibilul se poate prezenta) nu se prezinta niciun succesibil. Prin prezenta unui succesibil intelegem, de fapt, prezentarea unui succesibil care nu si-a exercitat inca dreptul de optiune succesorala datorita suspendarii acestuia sau indeplinirii conditiilor de repunere in termen sau a unui mostenitor care sa faca dovada indeplinirii tuturor conditiilor cerute pentru a putea mosteni. In ambele situatii, procedura succesorala notariala nu poate continua pana la rezolvarea neintelegerilor dintre parti de catre instanta de judecata. [C. Macovei, M.C. Dobrila in Noul Cod Civil. Comentariu pe articole, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2012, p. 1182]