Art. 1.195. Caducitatea ofertei

(1) Oferta devine caduca daca:
a) acceptarea nu ajunge la ofertant in termenul stabilit sau, in lipsa, in termenul prevazut la art. 1.193 alin. (1);
b) destinatarul o refuza.

(2) Decesul sau incapacitatea ofertantului atrage caducitatea ofertei irevocabile numai atunci cand natura afacerii sau imprejurarile o impun.

Intrucat textul nu distinge, nu are relevanta de principiu daca acceptarea nu ajunge la ofertant deoarece nu a fost emisa in termen sau daca nu ajunge la ofertant din ratiuni privind modul de comunicare. Circumscrierea acestor cazuri prezinta totusi importanta. Astfel, art. 1198 NCC instituie posibilitatea ofertantului de a renunta la efectele caducitatii daca acceptarea este tardiva (deci daca nu a fost emisa in termen). In schimb, art. 1198 alin. (2) NCC arata ca, daca acceptarea nu este tardiva, dar sosirea ei are loc dupa expirarea termenului, din motive care nu sunt imputabile acceptantului, atunci contractul se va considera incheiat, fiind prezumat faptul ca ofertantul a renuntat la efectele caducitatii. Prezumtia poate fi rasturnata numai daca ofertantul isi manifesta de indata intentia de a se prevala de caducitate.
Desi textul de lege trimite doar la notiunea de „termen stabilit” sau la termenul prevazut de art. 1193 alin. (1) NCC, oferta va fi caduca si atunci cand acceptarea nu ajunge la ofertant de indata, in cazul reglementat la art. 1194 alin. (1) NCC. [A.A. Moise in Noul Cod Civil. Comentariu pe articole, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2012, p. 1251]