Art. 1.199. Retragerea ofertei sau a acceptarii

Oferta sau acceptarea poate fi retrasa daca retragerea ajunge la destinatar anterior ori concomitent cu oferta sau, dupa caz, cu acceptarea.

Conceptul de retragere denota o manifestare de vointa prin care autorul ofertei sau cel al acceptarii impiedica producerea efectelor juridice ale acestor acte unilaterale. Esential pentru posibilitatea retragerii este ca actul sa nu fi ajuns inca la destinatar. Intr-adevar, oferta si acceptarea reprezinta acte juridice supuse comunicarii, in sensul art. 1326 alin. (1) NCC, iar alin. (3) al aceluiasi articol stabileste ca actul unilateral produce efecte din momentul in care comunicarea ajunge la destinatar, chiar daca acesta nu a luat la cunostinta de aceasta din motive care nu ii sunt imputabile.
Din aceasta optica, retragerea ofertei se deosebeste de revocarea ei, aceasta din urma implicand ideea ca oferta de a contracta a ajuns la persoana dorita. In consecinta, retragerea ofertei poate privi atat o oferta irevocabila (a se vedea art. 1191 NCC), cat si una revocabila (a se vedea art. 1193 NCC), pentru ca, prin ipoteza, niciuna dintre acestea nu a dat inca nastere la o obligatie. [A.A. Moise in Noul Cod Civil. Comentariu pe articole, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2012, p. 1255]