Cesiunea contractului si acceptarea acesteia de catre contractantul cedat trebuie incheiate in forma ceruta de lege pentru validitatea contractului cedat.
Spre exemplu, daca contractul initial viza vanzarea unui teren, cumparatorul, daca doreste sa cedeze contractul care ar urma sa se execute la un anumit termen, ar trebui sa realizeze aceasta operatiune in forma autentica, adica forma ceruta de lege pentru validitatea vanzarilor-cumpararilor de teren. Daca nu se respecta conditia de forma pe care trebuie sa o imbrace cesiunea contractului, spre exemplu, in cazul de mai sus se incheie cesiunea in forma contractului sub semnatura privata, putem sa vorbim despre sanctiunea nulitatii absolute a operatiunii juridice.
Din punctul nostru de vedere, daca sunt indeplinite conditiile art. 1260 NCC se va putea aplica conversiunea contractului nul. Reamintim ca „Un contract lovit de nulitate absoluta va produce totusi efectele actului juridic pentru care sunt indeplinite conditiile de fond si de forma prevazute de lege”; desigur ca art. 1260 alin. (2) NCC dispune „Cu toate acestea dispozitiile alin. (1) nu se aplica daca intentia de a exclude aplicarea conversiunii este stipulat in contractul lovit de nulitate, sau reiese in chip neindoielnic in scopurile urmarite de parti la data incheierii contractului”.
In concluzie, daca manifestarea de vointa a partilor este favorabila conversiunii contractului, credem ca acesta ar putea valora o cesiune de creanta, eventual dublata de o cesiune de datorie pentru care nu este ceruta conditia speciala de forma (…)
Desi poate parea ciudat, dispozitiile legale coroborate permit „eludarea” regulii speciale de forma prevazuta in art. 1316 NCC, prin aplicarea principiului conversiunii si considerarea operatiunii globale a cesiunii contractului, care, desi este nula, valoreaza doua operatiuni distincte: o cesiune de creanta care este dublata de o cesiune de obligatii pentru care legiuitorul nu cere respectarea conditiilor speciale de forma. [B. Oglinda, Dreptul afacerilor. Teoria generala. Contractul, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2012, p. 534]