(1) Exercitarea optiunii de rascumparare de catre vanzator se poate face numai daca acesta restituie cumparatorului pretul primit si cheltuielile pentru incheierea contractului de vanzare si realizarea formalitatilor de publicitate.
(2) Exercitarea optiunii il obliga pe vanzator la restituirea catre cumparator a cheltuielilor pentru ridicarea si transportul bunului, a cheltuielilor necesare, precum si a celor utile, insa in acest din urma caz numai in limita sporului de valoare.
(3) In cazul in care vanzatorul nu exercita optiunea in termenul stabilit, conditia rezolutorie care afecta vanzarea este considerata a nu se fi indeplinit, iar dreptul cumparatorului se consolideaza.
Dreptul de optiune al vanzatorului are un caracter complex: de creanta, in temeiul clauzei contractual de rascumparare și real, de proprietate, sub conditie suspensiva asupra bunului care ii permite acestuia sa exercite rascumpararea chiar contra unui cumparator secundar, ori sa exercite acte de dispozitie (revanzare, ipotecare), in privinta bunului, sub aceeasi conditie. [M-L. Belu Magdo, Contractul de vanzare in noul Cod civil, Editura Hamangiu 2014, p.408]