Art. 1.911. Adoptarea hotararilor

(1) Hotararile sunt adoptate de asociatii reuniti in adunarea asociatilor. Contractul poate prevedea modul de convocare si desfasurare a acesteia, iar in lipsa, hotararea poate fi adoptata si prin consultarea scrisa a acestora.

(2) Hotararile pot, de asemenea, rezulta din consimtamantul tuturor asociatilor exprimat in actul incheiat de societate.

Procedand la o interpretare strict gramaticala a textului, in care se arata ca este vorba de un consimtamant exprimat in actul incheiat, s-ar parea ca legiuitorul a restrans domeniul de aplicare a dispozitiilor alin. (2) doar la actele societatii in care consimtamantul tuturor asociatilor este exprimat chiar cu ocazia incheierii lor. Nu intra in aceasta sfera si actele “insusite” ulterior de asociati, prin confirmare sau in alte moduri anume prevazute de lege. De altfel, in prezenta unei cauze de nulitate absoluta cum este cea determinata de lipsa consimtamantului tuturor asociatilor, insusirea ulterioara a actului nu mai prezinta interes, din moment ce el nu poate fi validat. Insa, in ipoteza in care actul a fost incheiat doar in prezenta unora dintre asociati, validarea ulterioara de catre toti ceilalti asociati ar fi posibila si ar putea permite interpretarea actului juridic ca avand valentele unei hotarari adoptate in mod valabil conform alin. (2). [C.M. Nita in Noul Cod civil. Comentarii, doctrina si jurisprudenta, vol. III, Editura Hamangiu 2012, p. 280]