Art. 167. Numirea unui curator special

In caz de nevoie si pana la solutionarea cererii de punere sub interdictie judecatoreasca, instanta de tutela poate numi un curator special pentru ingrijirea si reprezentarea celui a carui interdictie a fost ceruta, precum si pentru administrarea bunurilor acestuia.

In situația in care o persoana este diagnosticata cu boala Alzheimer și, ca atare, pe seama acesteia exista dubii cu privire la existența discernamântului necesar unui comportament conform normelor admise in societatea in care traieste nu se poate institui curatela, nefiind intrunite condițiile art. 178 NCC.
Intr-un astfel de caz este incident art. 167 NCC coroborat cu art. 164 NCC potrivit carora persoana care nu are discernamântul necesar pentru a se ingriji de interesele sale va fi pusa sub interdictie judecatoreasca, iar pâna la solutionarea cererii de punere sub interdictie judecatoreasca se poate numi un curator special pentru ingrijirea si reprezentarea celui a carui interdictie a fost ceruta, precum si pentru administrarea bunurilor acestuia; insa , in condițiile in care nu exista pe rolul instantei o cerere de punere sub interdictie, se impune solutia de respingere a cererii de instituire a curatelei speciale, nefiind intrunite conditiile art. 167 NCC. [Judecatoria Turda, Sentința civila nr. 562/2014, portal.just.ro]