Art. 2.475. Incalcarea regulilor privitoare la executarea ipotecii

(1) Creditorul care incalca regulile stabilite de prezenta sectiune pentru valorificarea bunului ipotecat raspunde pentru prejudiciile cauzate.

(2) Creditorul este, de asemenea, dator sa plateasca persoanei impotriva careia a pornit urmarirea o treime din valoarea bunurilor supuse urmaririi la momentul vanzarii.

(3) Daca diferenta dintre valoarea bunului ipotecat si pretul realizat prin urmarirea silita este mai mare decat suma prevazuta la alin. (2), creditorul este obligat sa plateasca aceasta diferenta.

(4) Platind aceste sume, creditorul poate retine pretul vanzarii. El pierde insa partea din creanta ipotecara care a ramas neacoperita dupa urmarirea bunului.

Actiunea in daune poate fi promovata numai in situatia in care partea nu a putut uza de opozitia la executare, fie pentru ca motivele nu au putut fi invocate in mod obiectiv pe aceasta cale, fie pentru ca excedeau acesteia, fie pentru ca au aparut ulterior datei la care se putea exercita opozitia la executare. In situatia in care partea a omis sa invoce motivele pe calea opozitiei la executare, acesteia nu-I este ingaduit sa promoveze actiunea in despagubire, lipsa de diligenta a partii neputand fi acoperita prin punerea la indemana acesteia a unui nou mijloc procesual. Pe de alta parte, cel care a uzat de calea opzitiei la vanzare, nu mai poate apela si la actiunea in despagubire, pentru ca hotararea pronuntata asupra opozitiei are autoriltate de lucru judecat in prvinta motivelor invocate. In cazul in care opozitia la executare a fost admisa, insa partea nu a solicitat pe acasta cale si repararea prejudiciului, apreciem ca devine inadmisibila o actiune in daune pentru recuperarea prejudiciului cauzat. Asadar, corelatia dintre opozitia la executare si actiunea in despagubire consta in aceea ca daca partea a uzat de prima din ele si aceasta a fost respinsa, nu o mai are la indemana pe cea de-a doua, data fiind autoritatea de lucru judecat a hotararii pronuntate de prima instanta in privinta motivelor analizate. [E. Oprina in Noul Cod civil. Comentarii, doctrina si jurisprudenta, vol. III, Editura Hamangiu 2012, p. 889]