Art. 274. Interzicerea casatoriei intre rude

(1) Este interzisa incheierea casatoriei intre rudele in linie dreapta, precum si intre cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv.

(2) Pentru motive temeinice, casatoria intre rudele in linie colaterala de gradul al patrulea poate fi autorizata de instanta de tutela in a carei circumscriptie isi are domiciliul cel care cere incuviintarea. Instanta se va putea pronunta pe baza unui aviz medical special dat in acest sens.

(3) In cazul adoptiei, dispozitiile alin. (1) si (2) sunt aplicabile atat intre cei care au devenit rude prin adoptie, cat si intre cei a caror rudenie fireasca a incetat prin efectul adoptiei.

O problema viu discutata in doctrina a fost cea a rudeniei de fapt, nestabilita in conditiile prevazute de lege. Este aceasta legatura de sange neevidentiata in actul de stare civila al persoanei un impediment la casatorie sau nu? (…) A permite o casatorie intre rude foarte apropiate, nimai pentru ca aceasta legatura nu a fost stabilita legal, ar avea consecinte negative asupra intregii ordin de drept, relatiile incestuoase fiind interzise de lege, dar si asupra copiilor ce ar rezulta din aceasta casatorie. Nici faptul ca opinia acorda ofiterului de stare civila o competenta mult mai extinsa decat are in mod firesc nu reprezinta un argument impotriva acestei solutii, pentru ca orice abuz al sau va fi adus la cunostinta instantei de tutela de catre partile interesate, iar aceasta va avea ultima decizie. [C. C. Hageanu, Dreptul familiei si actele de stare civila, Editura Hamangiu 2012, p. 33-34]