Art. 313. Efectele regimului matrimonial

(1) Intre soti, regimul matrimonial produce efecte numai din ziua incheierii casatoriei.

(2) Fata de terti, regimul matrimonial este opozabil de la data indeplinirii formalitatilor de publicitate prevazute de lege, afara de cazul in care acestia l-au cunoscut pe alta cale.

(3) Neindeplinirea formalitatilor de publicitate face ca sotii sa fie considerati, in raport cu tertii de buna-credinta, ca fiind casatoriti sub regimul matrimonial al comunitatii legale.

Opozabilitatea fata de terti a oricarui regim matrimonial se asigura prin indeplinirea formalitatilor de publicitate. Desi alin. (2) al art. 313 nu opereaza niciun fel de distinctie, , creandu-se aparenta ca sunt vizate deopotriva regimurile conventionale, dar si regimul comunitatii legale, ratio legis impune concluzia ca acest text este aplicabil numai in cazul regimurilor matrimoniale conventionale. Daca s-ar da o alta interpretare, s-ar ajunge la situatia de neacceptat ca si regimul comunitatii legale sa fie opozabil fata de terti numai de la data indeplinirii formalitatilor de publicitate prevazute de lege. Ar insemna ca in aceasta ipoteza, de la data incheierii casatoriei si pana la momentul indeplinirii formalitatilor, sotii sa fie tratati ca si concubinii, ceea ce contravine principiului potrivit caruia casatoria presupune si existenta unui regim matrimonial. [C. M. Nicolescu in Noul Cod Civil. Comentariu pe articole, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2012, p. 322]