(1) Daca proprietarul cauzeaza, prin exercitarea dreptului sau, inconveniente mai mari decat cele normale in relatiile de vecinatate, instanta de judecata poate, din considerente de echitate, sa il oblige la despagubiri in folosul celui vatamat, precum si la restabilirea situatiei anterioare atunci cand acest lucru este posibil.
(2) In cazul in care prejudiciul cauzat ar fi minor in raport cu necesitatea sau utilitatea desfasurarii activitatii prejudiciabile de catre proprietar, instanta va putea incuviinta desfasurarea acelei activitati. Cel prejudiciat va avea insa dreptul la despagubiri.
(3) Daca prejudiciul este iminent sau foarte probabil, instanta poate sa incuviinteze, pe cale de ordonanta presedintiala, masurile necesare pentru prevenirea pagubei.
Textul vorbeste despre incoveniente create prin exercitarea dreptului de proprietate in general; in realitate, practic, astfel de incoveniente pot aparea ca urmare aexercitiului atributului folosintei de catre unul dintre proprietarii vecini, efectele acestora resimtindu-se asupra fondului invecinat. Bunaoara, prin efectuarea unor lucrari de reparatii mai importante la cladirea situata pe terenul sau, proprietarul creeaza anumite dezagremente vecinului sau vecinilor sai. Caracterul „normal” al incovenientelor astfel create – „mai mari decat cele normale” – este la aprecierea suverana a judecatorului. Echitatea impune insa ca ele sa nu fie suportate ca atare de catre cel vatamat; art. 630 alin. (1) NCC prevede ca echitatea impune ca proprietarul care le creeaza sa il despagubeasca pe cel vatamat. Precizam ca aceasta situatie trebuie distinsa net de aceea in care proprietarul depaseste limitele acestor „incoveniente normale” in exercitiul dreptului sau; intr-o asemenea situatie, ar comite un abuz de drept, sanctionat de judecator prin angajarea raspunderii civile delictuale a proprietarului care a actionat cu vinovatie, in conditiile art. 1357 NCC. Dimpotriva, ipoteza reglementata de art. 630 alin. (1) NCC nu presupune vinovatia celui ce creeaza incoveniente normale vecinului sau. Dincolo insa de lipsa vinovatiei sale, principiul echitatii comanda obligarea sa la repararea prejudiciului astfel cauzat, eventual, daca este posibil, cu restabilirea situatiei anterioare producerii incovenientelor in discutie. [C. Birsan, Drept civil. Drepturile reale principale in reglementarea noului Cod civil, Editura Hmangiu 2013, p. 97-98]