(1) Orice persoana, fara a fi tinuta sa justifice vreun interes, poate cerceta orice carte funciara, precum si celelalte documente cu care aceasta se intregeste, potrivit legii. Mapa cu inscrisurile care au stat la baza efectuarii inscrierilor in cartea funciara poate fi consultata de orice persoana interesata, cu respectarea dispozitiilor legale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
(2) La cerere, se vor elibera extrase sau copii certificate, conforme cu exemplarul original aflat in arhiva.
(3) Nimeni nu va putea invoca faptul ca nu a avut cunostinta de existenta vreunei inscrieri efectuate in cartea funciara sau, dupa caz, a unei cereri de inscriere inregistrate la biroul de cadastru si publicitate imobiliara.
In ipoteza in care o persoana formuleaza cerere pentru a consulta cartea funciara si autoritatea competenta refuza aceasta solicitare, este aplicabila in continuare prezumtia de cunoastere a inscrierii, atat timp cat tertul a ramas in pasivitate si nu a solicitat interventia organelor judiciare pentru asigurarea respectarii dreptului sau de informare. [M. Mineran, Comentariile Codului Civil. Publicitatea drepturilor, a actelor si a faptelor juridice. Cartea funciara, Editura Hamangiu 2012, p. 65-66]