(1) Efectele nedemnitatii de drept sau judiciare pot fi inlaturate expres prin testament sau printr-un act autentic notarial de catre cel care lasa mostenirea. Fara o declaratie expresa, nu constituie inlaturare a efectelor nedemnitatii legatul lasat nedemnului dupa savarsirea faptei care atrage nedemnitatea.
(2) Efectele nedemnitatii nu pot fi inlaturate prin reabilitarea nedemnului, amnistie intervenita dupa condamnare, gratiere sau prin prescriptia executarii pedepsei penale.
Pentru a produce efecte juridice, iertarea trebuie sa se exteriorizeze in mod expres dupa momentul producerii faptei de nedemnitate (apreciem ca fara valoare juridica iertarea acordata anterior comiterii faptei de nedemnitate) si sa contina suficiente elemente de identificare a autorului si a faptei de nedemnitate. Este exclusa deducerea vointei lui de cuius de a inlatura efectele nedemnitatii din fapte sau acte juridice, chiar daca acestea atesta o atitudine psihica favorabila nedemnului, cum ar fi actele dezinteresate sau liberalitatile (donatie, legat). [C. Macovei, M.C. Dobrila in Noul Cod Civil. Comentariu pe articole, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2012, p. 1010]