(1) Pot veni la mostenire prin reprezentare succesorala numai descendentii copiilor defunctului si descendentii fratilor sau surorilor defunctului.
(2) In limitele prevazute la alin. (1) si daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 967, reprezentarea opereaza in toate cazurile, fara a deosebi dupa cum reprezentantii sunt rude de acelasi grad ori de grade diferite in raport cu defunctul.
In linie directa descendenta, reprezentarea succesorala poate opera la infinit. Aceasta inseamna ca in toate cazurile in care vor fi intrunite conditiile reprezentarii, vor putea veni la succesiune prin intermediul acestei institutii nu doar nepotii defunctului, ci si stranepotii, restranepotii s.a.m.d. acestuia.
In linia colaterale, reprezentarea succesorala nu se poate intinde la infinit, ci numai pana la gradul al patrulea inclusiv (stranepot de frate); aceasta deoarece conditiile reprezentarii se cer a fi indeplinite pentru fiecare generatie in parte iar vocatia succesorala legala a rudelor in linie colaterala este limitata la gradul al patrulea inclusiv. Prin urmare, pe linie colaterala, pot veni la mostenire prin reprezenatare numai nepotii de frati/surori si stranepotii de frati/surori.
Substituirea egalitatii individuale cu egalitatea tulpinilor. Atat in cazul descendentilor copiilor defunctului, cat si in linie colaterala, reprezentarea este admisa in toate cazurile, nu doar atunci cand la mostenirea defunctului vin copiii (fratii/surorile) acestuia si descendentii unui copil (frate/sora) renuntator, nedemn, precedat, ci si atunci cand succesiunea este culeasa de alti descendenti ai lui de cuius decat copiii (fratii/surorile) sai, fara a distinge dupa acesti descendenti sunt sau nu de acelasi grad. [C. Macovei, M.C. Dobrila in Noul Cod Civil. Comentariu pe articole, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2012, p. 1017]