Art. 239. Abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor

(1) Fapta debitorului de a instraina, ascunde, deteriora sau distruge, in tot sau in parte, valori ori bunuri din patrimoniul sau ori de a invoca acte sau datorii fictive in scopul fraudarii creditorilor se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta persoanei care, stiind ca nu va putea plati, achizitioneaza bunuri ori servicii producand o paguba creditorului.

(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor

Fapta persoanei care, știind că nu va plăti achiziționează bunuri și servicii de la o unitate hotelieră, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, prevăzută de art. 239 al. 2 C.pen.
”Instanța a reținut următoarea stare de fapt>
În data de 13.01.2015, inculpata s-a prezentat la recepția Hotelului RS aparținând S.C. S_ S.A., și a solicitat cazarea într-o cameră single pentru două nopți.
Deși nu a achitat nicio sumă de bani, în continuare cea în cauză a solicitat prelungirea perioadei de cazare până în data de 19.01.2015.
In toată această perioadă inculpata a consumat produse din mini-barul existent în camera de hotel în care a fost cazată și a solicitat produse din restaurant prin room-service.
Deși reprezentanții hotelului au insistat ca inculpata să efectueze plata pentru serviciile de care a beneficiat, aceasta a încheiat o înțelegere verbală să achite în dimineața zilei de 19.01.2015.
In ziua respectivă inculpata s-a prezentat la recepție și a anunțat că se deplasează la Banca Transilvania pentru a retrage din cont suma datorată pentru a plăti contravaloarea serviciilor, însă nu s-a mai întors la hotel. (…)
În drept:
Fapta inculpatei care, știind că nu va plăti a achiziționat bunuri și servicii de la Hotelul RS aparținând S.C. S_ S.A., întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, prev. de art. 239 al. 2 C.pen.” [Judecătoria Sinaia, Sentința penală nr. 53 din 26 aprilie 2016, www.rolii.ro]