Art. 247. Exploatarea patrimoniala a unei persoane vulnerabile

(1) Fapta creditorului care, cu ocazia darii cu imprumut de bani sau bunuri, profitand de starea de vadita vulnerabilitate a debitorului, datorata varstei, starii de sanatate, infirmitatii ori relatiei de dependenta in care debitorul se afla fata de el, il face sa constituie sau sa transmita, pentru sine sau pentru altul, un drept real ori de creanta de valoare vadit disproportionata fata de aceasta prestatie se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Punerea unei persoane in stare de vadita vulnerabilitate prin provocarea unei intoxicatii cu alcool sau cu substante psihoactive in scopul de a o determina sa consimta la constituirea sau transmiterea unui drept real ori de creanta sau sa renunte la un drept, daca s-a produs o paguba, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

O relatie de dependenta va putea fi constatata in situatia existentei unor imprejurari obiective de subordonare a victimei fata de faptuitor care sa atraga incapacitatea victimei de a lua decizii contractuale libere in aceste conditii. La fel insa, va putea exista o relatie de dependenta si atunci cand victima il percepe pe autor ca fiind “salvatorul” sau, victima aflandu-se intr-o situatie materiala extrem de precara, sau atunci cand victima are nevoie de sume de bani pentru rezolvarea unor situatii familiale critice (fiu sau sotie bolnava, pierderea casei etc.). [S. Bogdan (coordonator), D.A. Serban, G. Zlati, Noul Cod penal. Partea speciala. Analize, explicatii, comentarii. Perspectiva clujeana, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2014, p. 269]