Art. 292. Cumpararea de influenta

(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public, pentru a-l determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Faptuitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta.

(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat, daca au fost date dupa denuntul prevazut in alin. (2).

(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date sau oferite sunt supuse confiscarii, iar daca acestea nu se mai gasesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

In cazul in care traficantul pretinde influenta pe langa un functionar public necompetent, in sarcina acestuia se poate retine savarsirea infractiunii de inselaciune, neputand fi retinuta insa comiterea infractiunii de cumparare de influenta pentru persoana care a promis, oferit, dat bani pentru traficare, aceasta din urma fiind subiectul pasiv al infractiunii de inselaciune. [M. Udroiu, Drept penal, Partea speciala, Noul Cod penal, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2014, p.365]