În lupta sa împotriva activităților de pescuit ilegal la nivel mondial, Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de produse pescărești provenind din Sri Lanka pentru a combate problema beneficiilor comerciale care decurg din pescuitul ilegal. Această decizie a fost luată după patru ani de dialog intens cu țara respectivă, care nu a putut demonstra că a depus suficiente eforturi pentru combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN). În schimb, Comisia a confirmat că Belize, Fiji, Panama, Togo și Vanuatu, care primiseră avertismente în același timp cu Sri Lanka, au adoptat măsuri eficiente pentru combaterea pescuitului ilegal. În consecință, Comisia propune eliminarea măsurilor comerciale instituite împotriva statului Belize în luna martie a acestui an.
Sri Lanka trebuie să abordeze problema pescuitului ilegal
Potrivit evaluării Comisiei, Sri Lanka nu a abordat suficient deficiențele identificate în noiembrie 2012 în sistemul său de control al pescuitului. Principalele puncte slabe includ deficiențe în privința punerii în aplicare a măsurilor de control, lipsa unor sancțiuni disuasive pentru flota de pescuit în marea liberă, precum și lipsa conformității cu normele internaționale și regionale din domeniul pescuitului.
Prin urmare, Comisia propune interzicerea importului în UE de produse pescărești capturate de navele din Sri Lanka. Pentru a nu perturba contractele comerciale în curs, măsurile comerciale vor intra în vigoare în totalitate abia la jumătatea lunii ianuarie 2015, respectiv la trei luni de la data publicării deciziei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Progrese confirmate pentru Belize, Fiji, Panama, Togo și Vanuatu
Comisia a propus, de asemenea, eliminarea statului Belize de pe lista țărilor terțe necooperante în lupta împotriva pescuitului ilegal și anularea măsurilor comerciale instituite împotriva acestei țări în martie 2014. Belize și-a demonstrat angajamentul privind reformarea cadrului său juridic și adoptarea unui nou set de norme pentru inspecția, controlul și monitorizarea navelor. Consiliul va lua o decizie în această privință.
În mod similar, Comisia a anunțat, de asemenea, încetarea măsurilor împotriva statelor Belize, Fiji, Panama, Togo și Vanuatu, care primiseră un avertisment formal în noiembrie 2012. Aceste țări au adoptat măsuri concrete pentru abordarea deficiențelor constatate și și-au demonstrat angajamentul pentru finalizarea reformelor structurale în vederea combaterii pescuitului ilegal.
Comisia a prelungit cooperarea cu Coreea, Curaçao și Ghana până în ianuarie 2015. În pofida anumitor progrese înregistrate în aceste țări, care au primit avertismente formale în noiembrie 2013, este nevoie de mai mult timp pentru ca ele să poată efectua schimbări.
Sursa: europa.eu
Cuvinte cheie: Comisia Europeana > import > pescuit ilegal > produse pescaresti