Comisia Europeană a prezentat noi orientări adresate platformelor online pentru detectarea și eliminarea conținutului ilegal

29 septembrie 2017 UE

Comisia Europeană a prezentat joi, 28 septembrie, orientări și principii adresate platformelor online.

Odată cu proliferarea conținutului ilegal online, inclusiv a propagandei teroriste și a discursurilor rasiste și xenofobe de incitare la violență și ură în mediul digital, platformele online joacă un rol tot mai important și trebuie să își consolideze responsabilitatea socială. Noile orientări invită platformele online să își intensifice și mai mult eforturile depuse pentru a preveni răspândirea conținutului ilegal. Având în vedere rolul din ce în ce mai important pe care acestea îl au în asigurarea accesului la informații, Comisia se așteaptă ca, în lunile următoare, platformele online să ia măsuri rapide, în special în ceea ce privește discursurile legate de terorism și de incitarea la ură, care sunt deja ilegale în temeiul legislației UE, atât online, cât și offline.

Ca un prim pas pentru a lupta în mod eficace împotriva conținutului ilegal de pe internet, Comisia propune instrumente comune pentru a detecta și elimina rapid și în mod proactiv astfel de conținuturi, precum și de a preveni reapariția lor:

  • Detectarea și notificarea: Platformele online ar trebui să coopereze mai strâns cu autoritățile naționale competente, prin instituirea unor puncte de contact, care să fie sesizate rapid privind eliminarea conținutului ilegal. Pentru a accelera procesul de detectare, platformele online sunt încurajate să folosească entități fiabile de marcare a conținutului ilegal, adică entități specializate, cu expertiză în definirea conținutului ilegal. În plus, platformele ar trebui să instituie mecanisme ușor accesibile cu ajutorul cărora utilizatorii să poată semnala conținutul ilegal și să investească în tehnologiile de detectare automată.
  • Eliminarea efectivă: Eliminarea conținutului ilegal ar trebui să se facă cât mai repede posibil, și poate fi supusă unor termene specifice, atunci când riscul de a se crea pagube este mare, de exemplu în cazurile de incitare la acte de terorism. Comisia ca continua să analizeze chestiunea stabilirii unor termene fixe. Platformele ar trebui să explice în mod clar utilizatorilor lor politica pe care o practică în materie de conținut și să publice rapoarte de transparență în care să prezinte numărul și tipurile de notificări primite. Societățile furnizoare de servicii de internet ar trebui, de asemenea, să introducă măsuri de prevenire a eliminărilor excesive.
  • Prevenirea reapariției: Platformele ar trebui să ia măsuri pentru a descuraja utilizatorii să încarce în mod repetat conținuturi ilegale. Comisia încurajează cu fermitate utilizarea și dezvoltarea în continuare a unor instrumente automate de prevenire a reapariției conținuturilor deja eliminate.
Citeste mai mult  Comisia Europeană. Aviz motivat pentru România în privința deșeurilor

Comisia va monitoriza cu atenție progresele înregistrate de platformele online în lunile următoare și va evalua dacă sunt necesare măsuri suplimentare care să garanteze detectarea și eliminarea rapidă și proactivă a conținutului ilegal de pe internet, inclusiv măsuri legislative care să completeze cadrul de reglementare existent. Activitatea în acest sens se va finaliza până în mai 2018.

Cuvinte cheie: >