Comisia Europeană solicită României să pună în aplicare legislația UE privind emisiile de sulf provenite de la nave

2 martie 2015 UE

Potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în Romania din data de 26 februarie 2015, Comisia Europeană a solicitat României și Letoniei să transpună în legislația națională normele UE privind conținutul de sulf al combustibililor pentru nave și să comunice Comisiei măsurile de transpunere luate.

Această obligație ar fi trebuit respectată până la data de 18 iunie 2014.

Comisia solicită României și Letoniei să pună în aplicare legislația UE privind emisiile de sulf provenite de la nave. Dioxidul de sulf poate avea un efect negativ asupra sănătății umane și reprezintă unul dintre principalii factori care stau la baza acidifierii. Legislația revizuită privind conținutul de sulf al combustibililor lichizi vizează reducerea emisiilor din acest poluant atmosferic prin stabilirea unor niveluri maxime pentru conținutul de sulf al păcurii grele și al motorinei. Totodată, aceasta integrează în dreptul UE o serie de noi standarde stabilite de Organizația Maritimă Internațională, astfel încât să se asigure o aplicare adecvată și armonizată de către toate statele membre ale UE.

Citeste mai mult  Moduri noi de învățare și predare în universități

Ca urmare a nerespectării termenului inițial, Letoniei și României le-au fost trimise scrisori de punere în întârziere în data de 22 iulie 2014.

Prin prezenta decizie, Comisia transmite avize motivate celor două țări și, în cazul în care acestea nu iau măsuri în termen de două luni, cazurile pot fi trimise în fața Curții de Justiție a UE. Această procedură poate determina Comisia să ceară sancțiuni financiare în fața Curții, dacă statele membre nu transpun directiva UE.

Cuvinte cheie: >