Condamnarea jurnaliștilor care au interceptat ilegal comunicațiile radio dintre polițiști vs libertatea de exprimare

27 iunie 2016 CEDO

Joi, 23 iunie 2016, în hotărârea publicată în cauza Brambilla și alții împotriva Italiei (cererea nr. 22567/09), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât, în unanimitate, că nu a fost încălcat articolul 10 (libertatea de exprimare) din Convenţie.

Cauza privește condamnarea a trei jurnaliști care au interceptat comunicațiile radio dintre carabinieri, în scopul de a ajunge rapid la locurile infracțiunilor și a raporta ziarului local. Subliniind noțiunea de jurnalism responsabil și menționând că deciziile instanțelor naționale au fost motivate în mod corespunzător și s-au concentrat în principal asupra necesității de a proteja siguranța națională și a preveni criminalitatea și dezordinea, Curtea a constatat, în special, că instanțele au făcut o distincție corespunzătoare între datoria celor trei jurnaliști de a se conforma dispozițiilor dreptului național, care interzic în termeni generali, interceptarea de către orice persoană a comunicărilor care nu le sunt adresate, inclusiv cele ale agențiilor de aplicare a legii pe de o parte, și scopul activității lor jurnalistice, care nu a fost restricționată per se, pe de altă parte.

Citeste mai mult  CEDO. Răspunderea unui site de știri pentru comentariile cititorilor nu reprezintă o încălcare a libertății de a informa

De asemenea, Curtea a constatat că sancțiunile dispuse de către instanțele naționale constând în confiscarea echipamentelor radio și stabilirea de pedepse cu închisoarea, nu a fost disproporționată, deoarece s-a dispus suspendarea executării lor, iar autoritățile nu le-au interzis aducerea știrilor în atenția publicului.

Cuvinte cheie: > >