Condițiile pentru existența infracțiunii de contrabandă

24 iunie 2015 Drept Penal Jurisprudenta

”Pentru existenţa infracţiunii de “contrabandă”, este necesar ca bunurile sau mărfurile să fie introduse sau scoase din ţară, prin orice mijloace, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal, aşa cum este stabilit prin disp. art. 270 alin. 1 din Legea nr. 86/2006.
În condiţiile în care ţigările au fost introduse pe teritoriul României pe la PTF, loc stabilit pentru controlul vamal, instanţa apreciază că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru existenţa infracţiunii de “contrabandă”.
În ceea ce priveşte infracţiunea asimilată infracţiunii de “contrabandă” reglementată de disp. art. 270 alin. 3, legiuitorul a prevăzut că mărfurile sau bunurile colectate, deţinute, produse, transportate, preluate, depozitate, predate, desfăcute şi care trebuie plasate sub un regim vamal trebuie să provină din contrabandă sau să fie destinate săvârşirii acesteia.
Instanţa apreciază că cele 810 pachete cu ţigări deţinute şi transportate de către inculpaţi nu proveneau din contrabandă întrucât nu au fost introduse pe teritoriul României prin alt loc decât cel stabilit pentru controlul vamal.” (Judecătoria Iași, Sentința penală nr. 3857/2015, portal.just.ro)

Cuvinte cheie: > >