Infracțiunea constând în conducerea unui moped fără permis. Achitare

24 noiembrie 2018 Drept Penal Jurisprudenta

”Mopedul este definit prin art. 6 pct. 21 din O.U.G.195/2002 (normă de drept extrapenal) ca fiind vehiculul cu două, trei sau patru roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 45 km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală este de cel mult 4 kW.

Potrivit art. 30 alin 4 C.pen, dispozițiile alin. 1 și 3 referitoare la eroare asupra tipicității se aplică în mod corespunzător și în cazul necunoașterii unei norme de drept extrapenale (lege, ordonanța, regulament, ordin etc.), reprezentand în principiu o eroare asupra tipicității subiective, care conduce la înlăturarea caracterului imputabil al faptei.

Dacă eroarea de drept extrapenal asupra tipicității în cazul în care acesta este vincibilă, datorandu-se culpei făptuitorului, răspunderea penală a acestuia nu poate fi angajată pentru o faptă comisă cu intenție, ci pentru o faptă săvarșită din culpă, dacă aceasta este incriminată.

Citeste mai mult  Infracțiunea de fraudă informatică

Infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere prevăzută de art.335 alin.1 cod penal, raportat la art.16 alin.(6) cod penal: “Fapta constând într-o acțiune sau inacțiune constituie infracțiune când este săvârșită cu intenție. Fapta comisă din culpă constituie infracțiune numai când legea o prevede în mod expres.”

Curtea mai reține că obligația de a deține permis de conducere pentru un moped este cuprinsă într-o normă extrapenală, respectiv în art. 20 alin. 1 și 2 din O.U.G.195/2002 , cu referire la anexa 1 lit. a , care prevede că pentru a conduce mopede pe drumurile publice, conducătorii acestora trebuie să posede permis de conducere corespunzător.

Prin urmare, atâtat timp cât în cauză nu s-a dovedit, fără putință de tăgadă, că inculpatul  a condus acel moped pe drumurile publice cunoscând norma extrapenală privind necesitatea de a poseda permis de conducere pentru mopedul respectiv, în mod corect prima instanță a dispus , în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a C. proc. pen., achitarea inculpatului, întrucât fapta nu a fost săvarșită cu vinovăția prevăzută de lege.” (Curtea de Apel Constanța, Decizia penală nr. 1031 din 2 noiembrie 2018, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: > > >