Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. Achitare. Lipsa de previzibilitate a normei de incriminare

18 ianuarie 2016 Drept Penal Jurisprudenta

„Analizând materialul probator administrat în cauză, instanța constată că situația de fapt a fost în mod corect reținută în actul de sesizare.

Astfel cum rezultă din procesul verbal de constatare din 18.03.2014, în jurul orelor 21,00 aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe DC 45A, pe raza comunei I, organele de poliție au oprit pentru verificare autoturismul marca Opel, cu nr. de înmatricure X. Întrucât conducătorul auto nu avea la el niciun document, organele de poliție au procedat la verificarea sa în baza de date și au constatat că acesta se numește NEȘ și cum inculpatul emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea sa cu aparatul etilotest, rezultatul evidențiind o valoare de 0,95 mg/l alcool în aerul expirat la ora 21,01.

Fiind audiat inculpatul a recunoscut că a consumat alcool astfel că a fost condus la Spitalul Lehliu Gară în vederea recoltării de probe biologice. Astfel inculpatului i-a fost prelevată o probă biologică de sânge, iar în urma analizei acesteia, așa cum este specificat în buletinul de analiză toxicologică, la ora 21,30 a rezultat o valoare de 1,90%o alcool în sânge.

***Inoportunitatea aplicării amenzii penale în cazul unei infracţiuni de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului***

Citeste mai mult  Rolul activ al judecătorului pentru aflarea adevărului în materie contravențională

Având în vedere situația de fapt astfel reținută, instanța reține că la data de 27 ianuarie 2015 a fost publicată Decizia nr.732/2014 a Curții Constituționale potrivit căreia sintagma „la momentul prelevării mostrelor biologice” din cuprinsul dispozițiilor art. 336 al.1 din Codul penal este neconstituțională, întrucât aduce atingere prevederilor constituționale ale art. 1 alin. (5) referitor la principiul respectării legilor și ale art. 20 referitor la preeminența tratatelor internaționale privind drepturile omului asupra legilor interne, raportate la prevederile art. 7 paragraful 1 referitor la legalitatea incriminării din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Astfel cum rezultă din considerentele Deciziei 732/2014 inculpatul trebuie să aibă o reprezentare clară a elementelor constitutive, de natură obiectivă și subiectivă, ale infracțiunii, astfel încât să poată să prevadă consecințele ce decurg din nerespectarea normei și să își adapteze conduita potrivit acesteia.

Raportat la speță, sub raportul laturii obiective, condiția ca îmbibația alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge să existe la momentul prelevării mostrelor biologice plasează, astfel, consumarea infracțiunii la un moment ulterior săvârșirii ei, în condițiile în care de esența infracțiunilor de pericol este faptul că acestea se consumă la momentul săvârșirii lor, astfel că această condiție constituie un criteriu aleatoriu și exterior conduitei inculpatului în vederea tragerii la răspundere penală.

Citeste mai mult  Prezentarea organelor de poliție sub o altă identitate

***Infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului. Recoltarea unei singure probe de sânge***

De asemenea sub raportul laturii subiective, modalitatea de incriminare prin acordarea de relevanță penală valorii alcoolemiei din momentul prelevării mostrelor biologice nu permitea inculpatului să prevadă consecințele nerespectării acesteia.

Drept urmare, instanța apreciază că dispozițiile art.336 al.1 N.C.p. nu constituie o lege penală în sensul art.7 din CEDO sub aspectul calității acesteia, a accesibilității și previzibilității, întrucât la data săvârșirii infracțiunii inculpatul nu avea posibilitatea de a cunoaște, din însuși textul normei juridice pertinente, ori în urma obținerii unei asistențe juridice adecvate, care sunt actele și omisiunile ce pot angaja răspunderea sa penală și care este pedeapsa aplicabilă. Cum în urma deciziei Curții Constituționale sintagma „la momentul prelevării mostrelor biologice” din cuprinsul dispozițiilor art. 336 al.1 din Codul penal este neconstituțională, rezultă că inculpatul la momentul săvârșirii faptei nu putea cunoaște în mod previzibil care era conținutul infracțiunii și sancțiunea ce o risca.

Citeste mai mult  Noi reglementări privind durata arestului la domiciliu

Având în vedere considerentele sus arătate în baza art.396 al.5 N.C.p.p. rap. la art.16 al.1 lit.b N.C.p.p. și art.5 N.C.p. va achita inculpatul pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului prevăzută de art. 336 al. 1 NCp. (Judecătoria Lehliu Gară, Sentința penală nr. 20 din 19 februarie 2015, www.rolii.ro)

Update

Potrivit portalului instanțelor, prin decizia nr. 1768/17 decembrie 2015, Curtea de Apel București, în baza art. 421 pct. 2 lit. b C.pr.pen. cu referire la art. 2 din Protocolul nr. 7 la Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, a admis apelul formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lehliu-Gara împotriva sentinţei penale nr. 20/19.02.2015; a desfiinţat, în totalitate, sentinţa penală apelată şi a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare, iar în rejudecare, prin sentința penală nr. 14/2 martie 2016, Judecătoria Lehliu-Gară, a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de inculpat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului și a aplicat acestuia un avertisment.

Cuvinte cheie: > >