Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. Nerespectarea normelor de depozitare a probelor de sânge. Achitare

15 ianuarie 2016 Drept Penal Jurisprudenta

”Potrivit art. 21 alin. 1 din Ordinul nr. 1512 din 12 decembrie 2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea și transportul probelor biologice în vederea probațiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, trusa standard securizată va fi menținută la frigider la o temperatură de până la 4°C până la efectuarea transportului către laboratorul de toxicologie al instituției medico-legale.

Potrivit aliniatului 2 al aceluiași articol, transportul trusei standard către laboratorul de toxicologie al instituției medico-legale fără respectarea condițiilor de temperatură prevăzute la alin. (1) se va efectua într-un interval de timp cât mai scurt, dar care să nu depășească 3 ore de la recoltare.

Având în vedere mențiunile din procesul verbal întocmit la data de 29.04.2014 de organele de cercetare penală, instanța constată că la orele 13,45, probele de sânge recoltate inculpatului se aflau în frigiderul de la sediul secției 4 Poliție, în stare necorespunzătoare. Instanța reține că trusa standard  împreună cu formularele aferente, respectiv cererea de analiză, procesul verbal de recoltare a probelor biologice, examenul clinic, au fost transportate la IML în stare udă.

Citeste mai mult  Cheltuieli de judecată constând în onorariu de avocat. Dubla calitate de avocat și parte în dosar

Instanța reține că nu au fost respectate normele de depozitare a probelor de sânge, existând indicii că frigiderul în care au fost păstrate timp de aproximativ 12 ore, s-a dezghețat la un moment dat, fiind găsită apă în interior, inclusiv în cutia de păstrare a alimentelor din partea inferioară. Astfel, instanța consideră că probele de sânge nu au fost păstrate la o temperatură de până la 4°C, și, evident, nici nu au fost transportate la IML  în termen de 3 ore.

Având în vedere condițiile improprii de depozitare a probelor de sânge, instanța constată reține că există dubii cu privire la calitatea acestora și aptitudinea de a indica alcoolemia corectă.

Instanța reține că inculpatul beneficiază de prezumție de nevinovăție, conform disp. art. 4 C.p.p., și că orice dubiu îi profită.

Conform art. 103 alin. 2 ultima teză C.p.p., condamnarea se dispune doar atunci când instanța are convingerea că acuzația a fost dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă.

În prezenta cauză, acuzația formulată nu este dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă. Deși inculpatul a recunoscut că a consumat băuturi alcoolice, instanța nu-și forma convingerea că alcoolemia a depășit limita impusă de lege, întrucât probele de sânge au fost păstrate în condiții necorespunzătoare.

Citeste mai mult  Precizările Ministerului Justiției cu privire la modificările recente aduse NCP și NCPP

Mențiunile procurorului din cuprinsul actului de sesizare în sensul că sigiliul trusei standard a fost găsit intact, astfel că probatoriul nu este afectat, sunt neavenite, întrucât nimeni nu a tăgăduit acest lucru, în cauză fiind pusă la îndoială calitatea probelor de sânge, iar nu păstrarea intactă a sigiliului.

Prin prisma motivelor de mai sus, în baza art. 396 alin. 5 C.p.p. rap. la art. 16 lit. b C.p.p., instanța va achita inculpatul, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 336 alin. 1 C.p.” (Judecătoria Craiova, Sentința penală nr. 5797/2014, www.rolii.ro)

A se vedea și Recoltarea probelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei – noi norme metodologice

Cuvinte cheie: > >