Consecințele exhibiționismului pe Facebook

3 august 2016 Drept Penal Jurisprudenta

Fapta de a posta pe contul de Faceboook o fotografie în care sunt redate acte de exhibiționism – constând în actul de a urina pe postamentul cu inscripția „Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj” – întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri.

”În data de 02.10.2015 inculpatul a postat pe contul său de Faceboook, o fotografie realizată în data de 01.10.2015, în care sunt redate acte de exhibiționism, respectiv faptul că inculpatul a urinat pe postamentul cu inscripția „Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj” aflat în sediul acestei instituții.

Instanța reține că inculpatul s-a deplasat în noaptea de 01/02.10.2015, împreună cu martorii CAR și BDI, la sediul inspectoratului de poliție, unde inculpatul a început să urineze pe postamentul cu inscripția „Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj”, timp în care  a fost fotografiat cu telefonul mobil de cei doi martori. Ulterior martorii i-au trimis fotografia inculpatului, acesta postând-o pe contul său de Facebook.

Starea de fapt reținută este confirmată de recunoașterea inculpatului și de înscrisurile aflate la dosarul de urmărire penală, anume procesul verbal de consemnare vizionare imagini, planșa fotografică, declarațiile martorilor.

Citeste mai mult  Motive obiective privind suspendarea executării silite

Față de cele expuse mai sus, în drept, fapta săvârșită de inculpat, care la data de 02.10.2015 a expus în spațiul public (contul Facebook reprezentând spațiu public așa cum a reținut practica judiciară-inclusiv practica ÎCCJ) acte de exhibiționism (constând în actul de a urina pe postamentul cu inscripția „Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj”), întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri, prev. de art. 375 C.p.

Stabilind vinovăția inculpatului în săvârșirea acestei infracțiuni, vinovăție sub forma intenției directe, prev. de art. 16 alin.3 lit. a C.p., instanța urmează să-l condamne pe acesta la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 3500 lei.” (Judecătoria Craiova, Sentința penală nr. 1082 din 17 martie 2016, www.rolii.ro)

Update: Sentința a rămas definitivă prin respingerea apelului declarat de inculpat (Decizia penală nr. 1221/1 septembrie 2016 a Curții de Apel Craiova).

Cuvinte cheie: >