Consiliul Europei a adoptat Strategia privind reglementarea internetului pentru 2016-2019

1 aprilie 2016 Noutati legislative

Comitetul de Miniștri al Consiliul Europei a adoptat miercuri, 30 martie 2016, strategia privind reglementarea internetului pentru 2016-2019, care are drept scop abordarea provocărilor la adresa drepturilor omului, a democrației și a statului de drept în mediul on-line care evoluează rapid.

Cu această strategie, Consiliului Europei încearcă să ajute cele 47 de state membre să protejeze în mod eficient și să respecte drepturile omului și statul de drept on-line, precum și să permită oamenilor să exploreze potențialul Internetului pentru educație și participare democratică.

Strategia precizează liniile prioritare ale Consiliului Europei în următorii patru ani, în diferite domenii. Aceasta se adresează, de exemplu, problemelor precum „internetul obiectelor” -cu o tendință de creștere, care permite utilizatorilor să fie conectați la dispozitive de uz casnic -, supravegherea în masă, radicalizarea violentă, instigarea la ură și abuzul on-line.

Una dintre priorități va fi de a explora și de a promova valoarea de serviciu public a Internetului ca un stimulent pentru participarea la viața publică și pentru plăcerea culturii digitale.

Citeste mai mult  Noul Regulament privind concursul de admitere și examenul de absolvire a INM

Un aspect inovativ îl reprezintă faptul că strategia subliniază importanța ca utilizatorii să dezvolte o relație echilibrată cu Internetul, bazată pe libertatea de a se conecta și de a se deconecta.

Câteva dintre acțiunile planificate sunt următoarele:

  • Crearea unei platforme între guverne și marile companii de Internet pentru a promova respectul pentru drepturile omului on-line;
  • Propunerea de măsuri concrete pentru a răspunde preocupărilor cu privire la supravegherea în masă și interceptarea masivă a datelor;
  • Dezvoltarea unor standarde privind rolul intermediarilor pe Internet în ceea ce privește libertatea de exprimare, luând în considerare cele mai bune practici cu privire la blocarea, filtrarea și ștergerea de conținut de pe Internet;
  • Lansarea unei consultări în vederea pregătirii Cartei albe privind mass-media și cultura informației
  • Promovarea creării unei rețele de instituții naționale pentru a ghida utilizatorii de Internet să solicite despăgubiri atunci când drepturile lor au fost încălcate on-line;
  • Efectuarea o dată la trei ani de rapoarte cu privire la starea de protecție a datelor pe internet în Europa;
  • Evaluarea și revizuirea reglementărilor privind bunăstarea mobilă și electronică.
Citeste mai mult  Modificările aduse CP în materia liberării condiționate, neconstituționale

Pentru a pune în aplicare strategia, Consiliul Europei va colabora cu parteneri din alte organizații internaționale, sectorul privat, societatea civilă, cercetători, cadre universitare și rețele și organizații de reglementare a internetului, precum Forumul pentru reglementarea internetului sau Dialogul european privind reglementarea internetului (EuroDIG).

Cuvinte cheie: > >