Consiliul UE a adoptat Directiva privind registrul UE cu numele pasagerilor (PNR)

23 aprilie 2016 UE

La 21 aprilie 2016, Consiliul UE a adoptat Directiva privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR) pentru prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave.

Directiva are drept scop reglementarea transferului datelor PNR ale pasagerilor zborurilor internaționale de la companiile aeriene către statele membre, precum și prelucrarea acestor date de către autoritățile competente. Directiva prevede că datele PNR colectate pot fi prelucrate numai în scopul prevenirii, depistării, investigării și urmăririi penale a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave.

În temeiul noii directive, transportatorii aerieni vor avea obligația de a furniza autorităților statelor membre datele PNR pentru zborurile care intră sau ies din UE. De asemenea, aceasta va permite statelor membre, dar nu le va obliga, să colecteze date PNR și în cazul anumitor zboruri intra-UE. Cu toate acestea, având în vedere situația actuală în materie de securitate din Europa, toate statele membre au declarat că, până la data transpunerii directivei, vor utiliza pe deplin posibilitatea prevăzută la articolul 2 de a include, de asemenea, anumite zboruri intra-UE.

Citeste mai mult  România în fața CJUE pentru nerespectarea legislației privind redresarea bancară

Fiecare stat membru va trebui, de asemenea, să înființeze o așa-numită unitate de informații despre pasageri, care va primi datele PNR de la transportatorii aerieni.

Noile norme instituie un standard UE pentru utilizarea acestor date și cuprind dispoziții referitoare la:

  • scopurile în care datele PNR pot fi prelucrate în contextul aplicării legii (evaluarea înainte de sosire a pasagerilor pe baza unor criterii de risc predeterminate sau în scopul de a identifica anumite persoane; utilizarea în anumite investigații/urmăriri penale; contribuții la dezvoltarea unor criterii de evaluare a riscurilor);
  • schimbul de astfel de date între statele membre, precum și între statele membre și țările terțe;
    stocarea (datele vor fi stocate inițial timp de 6 luni, după care vor fi mascate și stocate pentru o perioadă suplimentară de patru ani și jumătate, cu o procedură strictă de acces la datele complete);
    protocoale comune și formate de date pentru transferul datelor PNR de la transportatorii aerieni către unitățile de informații despre pasageri; și
  • garanții solide în ceea ce privește protecția vieții private și a datelor cu caracter personal, inclusiv rolul autorităților naționale de supraveghere și obligativitatea numirii unui responsabil cu protecția datelor în fiecare unitate de informații despre pasageri.
Citeste mai mult  Comisia Europeană. Aviz motivat pentru România privind siguranța activităților off-shore

Datele PNR sunt deja stocate în prezent în sistemele de rezervare ale transportatorilor. Aceste date se referă la informațiile furnizate de către pasageri transportatorilor atunci când rezervă un zbor, precum și la înregistrarea pentru zbor. Datele PNR includ numele, datele de călătorie, itinerariul călătoriei, informații despre bilet, date de contact, agentul de turism la care a fost rezervat zborul, mijloacele de plată utilizate, numărul locului și informații referitoare la bagaje.

Utilizarea acestor date de către organismele de aplicare a legii din statele membre în anumite cazuri nu constituie o noutate: Diferite state membre utilizează deja date PNR în scopul aplicării legii, fie pe baza unei legislații specifice, fie pe baza unor competențe juridice generale. Colectarea și utilizarea datelor PNR au fost esențiale în combaterea anumitor infracțiuni transfrontaliere, cum ar fi traficul de droguri, traficul de ființe umane sau traficul de copii. Cu toate acestea, încă nu există o abordare comună în întreaga UE.

Regatul Unit și Irlanda au optat să participe la această directivă. Danemarca nu participă.

Citeste mai mult  Noi norme privind combaterea spălării banilor

Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a asigura intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma acestei directive.

Textul directivei poate fi consultat AICI.

Cuvinte cheie: > >