Group 1

Consiliul UE a adoptat un regulament care vizează promovarea consumului de lapte, fructe și legume în școli

13 aprilie 2016 UE

Consiliul UE a adoptat un regulament care vizează promovarea consumului de lapte, fructe și legume în școli.

Noul cadru pentru sprijinirea distribuirii de fructe și legume, banane și lapte copiilor în instituțiile de învățământ, inclusiv dispozițiile privind cuantumul ajutorului Uniunii și modul de alocare a acestuia în statele membre, necesită modificarea Regulamentului 1370/2013 privind ajutoare și restituții legate de organizarea comună a piețelor produselor agricole. Acesta modifică, de asemenea, Regulamentele 1308/2013 și 1306/2013.

Noul program va avea un buget anual de 250 de milioane € în total (produse lactate: 100 de milioane €; fructe și legume: 150 de milioane €). Contribuția UE se alocă statelor membre pentru furnizarea acestor produse în instituțiile de învățământ.

Ajutorul UE pentru finanțarea furnizării către copii în instituțiile de învățământ a anumitor produse agricole urmărește să promoveze obiceiuri alimentare sănătoase și consumul de produse locale.

Una dintre noutățile programului o reprezintă faptul că se va pune un accent mai mare pe activități educaționale, cum ar fi vizite ale copiilor la ferme.

Citeste mai mult  CJUE. Administratorul unei pagini pentru fani pe Facebook are, împreună cu Facebook, calitatea de operator care prelucrează datele vizitatorilor paginii sale

Programul va fi facultativ pentru statele membre, astfel încât să se țină cont de diferitele modele de consum din întreaga UE. Țările și regiunile participante vor avea posibilitatea să aleagă produsele pe care doresc să le distribuie, dintre cele eligibile pentru a fi furnizate copiilor în instituțiile de învățământ, acordând totodată prioritate produselor proaspete și sănătoase.

Programul de încurajare a consumului de fructe și legume în școli și Programul de distribuire a laptelui în școli sunt în prezent separate. În baza noului regulament, acestea vor fuziona într-un singur program.

Experiența acumulată a arătat importanța deosebită a continuării și consolidării celor două programe pentru școli, în special în contextul actual caracterizat prin scăderea consumului de fructe și legume proaspete și de produse lactate, îndeosebi în rândul copiilor, precum și prin creșterea numărului cazurilor de obezitate infantilă ca urmare a unor obiceiuri de consum nesănătoase.

Noul regulament va fi aplicabil din august 2017 pentru a se ține seama de calendarul anului școlar.

Cuvinte cheie: >