Consiliul UE a adoptat directiva privind accesul la informațiile referitoare la beneficiarii reali

7 decembrie 2016 UE

La 6 decembrie 2016, Consiliul UE a adoptat o directivă prin care autorităților fiscale li se acordă acces la informațiile deținute de autoritățile responsabile de prevenirea spălării banilor.

Directiva va cere statelor membre să asigure accesul la informațiile privind beneficiarii reali ai societăților.

În mod special, autoritățile fiscale au nevoie de un acces mai larg la informații privind beneficiarii reali ai entităților intermediare și la alte informații relevante privind măsurile de precauție legate de clientelă.

Dispozițiile referitoare la schimbul automat de informații fiscale sunt cuprinse în Directiva 2014/107/UE.

Atunci când un titular de cont financiar este o structură intermediară, băncile au obligația să verifice entitatea respectivă și să raporteze beneficiarii săi reali. Aplicarea acestei dispoziții se bazează pe informațiile deținute de autoritățile responsabile de prevenirea spălării banilor în temeiul Directivei 2015/849/UE.

Accesul la aceste informații va asigura o capacitate mai bună a autorităților fiscale de a-și îndeplini obligațiile legate de monitorizare, în conformitate cu Directiva 2014/107/UE.

Citeste mai mult  Primele norme UE privind dronele

Directiva se va aplica de la 1 ianuarie 2018.

Statele membre vor avea drept termen data de 31 decembrie 2017 pentru a transpune directiva în acte cu putere de lege și norme administrative naționale.

Cuvinte cheie: >