Contestație împotriva încheierii prin care instanța a dispus menținerea controlului judiciar. Incompatibilitatea judecătorului care a procedat la audierea anticipată a unui martor

26 decembrie 2019 Drept Penal

Judecătorul care a procedat la audierea anticipată a unui martor este întodeauna incompatibil să soluționeze contestația împotriva încheierii prin care instanța a dispus menținerea controlului judiciar, arată Comisia de soluționare a contestațiilor – Drept procesual penal care a respins contestațiile formulate la baremul de notare la concursul de admitere la INM din perioada 17 septembrie 2019 – 20 februarie 2020 cu privire la următoarea întrebare:

Este întotdeauna incompatibil să soluţioneze contestaţia împotriva încheierii prin care instanţa a dispus menţinerea controlului judiciar, judecătorul care în aceeaşi cauză:
A) a admis contestaţia procurorului şi a înlăturat dispoziţia de excludere a raportului de expertiză;
B) a procedat la audierea anticipată a unui martor;
C) a respins anterior contestaţia formulată de un coinculpat împotriva aceleiaşi încheieri de şedinţă.

Răspuns: B

Varianta de răspuns B este corectă: potrivit art. 308 alin. (1) C. proc. pen., atunci când există riscul ca persoana vătătmată, partea civilă, partea responsabilă civilmente sau un martor să nu mai poată fi audiat în cursul judecății, procurorul poate sesiza judecătorul de drepturi și libertăți în vederea audierii anticipate a acestuia. Totodată, dispozițiile art. 64 alin. (4) C. proc. pen. prevăd că judecătorul de drepturi și libertăți nu poate participa, în aceeași cauză, la procedura de camera preliminară, la judecata în fond sau în căile de atac.

Citeste mai mult  Constituirea unui grup infracțional organizat. Achitare. Fapta nu este prevăzută de legea penală

Astfel, rezultă că judecătorul care a procedat la audierea anticipată a unui martor este întodeauna incompatibil să soluționeze contestația împotriva încheierii prin care instanța a dispus menținerea controlului judiciar.

Varianta de răspuns C nu poate fi corectă, întrucât situația la care referă aceasta nu este prevăzută în mod expres în dispozițiile art. 64 C. proc. pen. Dacă ar fi însă incident vreunul dintre cazurile de incompatibilitate reglementate în acest articol, judecătorul aflat într-o astfel de situație ar putea deveni incompatibil, însă nu este de plano incompatibil în situația expusă.

Cuvinte cheie: > > > >