În art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 este incriminată contrabanda asimilată ca fiind colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.
Este real că prin transportarea ţigărilor se înlesnea vânzarea ţigărilor către martorul […], însă în condiţiile în care fapta de înlesnire are ca obiect bunuri care trebuie plasate sub un regim vamal şi care provin din contrabandă este incidentă norma specială de incriminare prev. de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, iar nu norma generală prev. de art. 270 Cod penal.
În considerentele Deciziei în interesul legii nr. 17 din 18 noiembrie 2013 s-a precizat că, în considerarea sustragerii de la plata taxelor datorate statului, prin art. 270 alin. (3) din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, legiuitorul a incriminat o formă de tăinuire a bunurilor provenind din contrabandă, având aceleaşi cerinţe referitoare la obiectul juridic cu cele de la infracţiunea de contrabandă.
Aceste considerente vin să întărească aprecierea că fapta comisă de inculpat este o formă specială de tăinuire, care se încadrează în conformitate cu regimul juridic derogatoriu stabilit prin art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, nefiind aplicabile prevederile generale din Codul penal, ca o consecinţă a principiului specialia generalibus derogant care impune înlăturarea de la aplicare a legii generale ori de câte ori există o dispoziţie specială. (Curtea de Apel Constanța, Decizia penală nr. 573P/2016, portal.just.ro)
Cuvinte cheie: contrabanda > Legea nr. 86/2006