Contrabandă. Dubiu cu privire la valoarea în vamă a bunurilor. Achitare

31 iulie 2017 Drept Penal Jurisprudenta

”Potrivit art. 270 alin. 2 lit. a din Legea nr. 86/2006, constituie, de asemenea, infracțiune de contrabandă și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani introducerea în sau scoaterea din țară prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei în cazul produselor supuse accizelor și mai mare de 40.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri.

Analizând conținutul constitutiv al infracțiunii imputate inculpatului instanța constată că elementul material a constat în acțiunea de introducere în țară, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a unui număr de 327 146 bucăți pietre artificiale.

Ca și condiție atașată elementului material în întregirea laturii obiective legiuitorul a prevăzut condiția ca valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei în cazul produselor supuse accizelor și mai mare de 40.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri. (…)

Citeste mai mult  Contract de asociere în participaţiune vs. contract de închiriere

Așadar, ceea ce este necesar a se stabili, în aprecierea condiției menționate anterior, este valoarea în vamă a celor 327 146 bucăți pietre artificiale.

Întrucât din demersurile efectuate de organele de urmărire penală au rezultat valori diferite, net inferioare celei stabilite de ANAF – 43 455 lei, respectiv o valoare totală de 65,55 lei prin raportare la lista prețurilor pentru pietre prețioase și semiprețioase naturale și sintetice aplicate de BNR începând cu 1 ianuarie 2015 și valori de la 0,001 USD până la 0,01 USD, și chiar organul de urmărire penală a avut dubii cu privire la valoarea în vamă indicată de ANAF căreia i-a cerut să reanalizeze aspectul privind valoarea în vamă, se apreciază că există un dubiu cu privire la valoarea în vamă a pietrelor sintetice, ceea ce afectează conținutul constitutiv al infracțiunii imputate inculpatului, fapta imputată acestuia nefiind prevăzută de legea penală.

Având în vedere și principiul potrivit căruia îndoiala profită celui acuzat, se va dispune achitarea inculpatului cu privire la săvârșirea infracțiunii prev. de art. 270 alin. 2 lit. a din Legea nr. 86/2006.”(Judecătoria Rădăuți, Sentința penală nr. 528/7 iulie 2017, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: > >