Group 1

CSM. Cerere de aparare a reputatiei profesionale admisa

25 septembrie 2014 Uncategorized

În şedinţa din data de 23 septembrie 2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis ca întemeiată cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de către doamna Tena Tulitu, procuror general adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
La data de 29.07.2014, doamna Tena Tulitu, procuror general adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii apărarea reputaţiei profesionale în raport de afirmaţiile făcute de reprezentanţii mass-media în cadrul emisiunii “Subiectiv” a postului de televiziune Antena 3, difuzată în data de 25 iulie 2014, orele 20,30, în cadrul căreia s-a pus în discuţie probitatea sa profesională. Astfel, în cadrul acestei emisiuni s-a afirmat că “un dosar penal în care procurorul I.E. din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt efectua cercetări faţă de A.S., a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi s-a ales praful de probe”.
Din verificările efectuate de către inspectorii judiciari, potrivit competenţelor prevăzute de dispoziţiile art. 53–54 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară, aprobat prin HCSM nr. 1027/2012, au rezultat următoarele:
Potrivit evidenţelor Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt şi cele ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, precum şi înscrisurilor relevante în vederea stabilirii circuitului lucrărilor în cadrul dosarelor penale înregistrate la parchetele menţionate şi a referatelor compartimentelor de grefă, s-a constatat că toate documentele ce au fost înmânate doamnei procuror Tena Tulitu pentru a fi avute în vedere la soluţionarea dosarului penal, inclusiv cele clasificate, se regăsesc în evidenţele Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi au fost manipulate corespunzător de către doamna procuror.
De asemenea, în urma examinării afirmaţiilor făcute în cadrul emisiunii “Subiectiv” a postului de televiziune Antena 3, difuzată în data de 25 iulie 2014 orele 20,30, inspectorii judiciari au apreciat că acestea nu corespund realităţii şi sunt de natură să afecteze reputaţia profesională a doamnei procuror Tulitu Tena, în contextul în care se acreditează ideea că a fost menţinută în funcţie pentru motivul că ar fi pierdut documente ce l-ar fi putut încrimina pe fratele Preşedintelui României, numitul M.B., aspecte ce au fost infirmate de verificările efectuate de Inspecţia Judiciară.
Luând în considerare aspectele prezentate, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că prin afirmaţiile făcute de reprezentanţii mass-media în cadrul emisiunii menţionate au fost lansate în spaţiul public afirmaţii nereale privind modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu specifice calităţii de procuror, care au afectat reputaţia profesională a doamnei Tena Tulitu, procuror general adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Totodată, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că au fost încălcate prevederile art. 8 paragraful 1 raportat la art. 10 paragraful 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale.

Cuvinte cheie: > >