CSM. Modificarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti

14 mai 2015 Noutati legislative

În ședinta din 13 mai 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât revocarea Hotărârii nr. 328/2015 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii privind modificarea art. 105 şi art. 83 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat modificarea art. 105 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, după cum urmează:
„Art. 105 – (1) Rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, care poate fi redactată şi prin utilizarea tehnicii de calcul.
(2) Minuta trebuie să aibă conţinutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii.
(3) În cauzele civile, din minută trebuie să rezulte explicit soluţia pentru fiecare capăt de cerere.
(4) În cauzele penale, minuta se întocmeşte în două exemplare originale, redactate pe foi separate, numerotate, dintre care unul se ataşează la dosarul cauzei, iar celălalt se depune, spre conservare, la dosarul de minute al instanţei. Procurorilor li se asigură accesul la dosarul de minute al instanţei şi li se eliberează, la solicitare, copii ale minutelor, în vederea exercitării căilor de atac prevăzute de lege.
(5) După semnarea minutei, transcrierea în sistem informatizat a acesteia se face de către grefierul de şedinţă, integral, cu excepţia datelor cu caracter personal,altele decât numele şi prenumele părţilor.
(6) Apelurile şi recursurile declarate oral în şedinţa în care s-a pronunţat hotărârea vor fi consemnate într-un proces-verbal semnat de preşedintele completului şi de grefierul de şedinţă.
(7) Numerele de hotărâre se dau în ordinea înscrierii lor în condica de şedinţă, separat pe materii.
(8) La curţile de apel şi tribunale hotărârile pronunţate în primă instanţă, în apel şi în recurs primesc număr separat.”

Citeste mai mult  Modificarea prevederilor privind admiterea la studiile universitare de licență

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat modificarea art. 83 alin. (1) pct. 5 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, după cum urmează:
5. Condica şedinţelor de judecată
În acest registru se trec, în ordinea înscrisă în listă, dosarele din fiecare şedinţă, separat pe complete, noul termen de judecată în caz de amânare a judecăţii, hotărârea pronunţată şi numărul acesteia, precum şi iniţialele judecătorului care o va redacta.
La judecătoriile cu volum mare de activitate se ţin două condici, una pentru cauzele penale şi una pentru cauzele civile.
La instanţele unde funcţionează secţii se ţine câte o condică pentru fiecare secţie; la instanţele unde nu există secţii, condicile se ţin pe materii.
La curţile de apel şi tribunale se ţin condici separate pentru activitatea de primă instanţă, de apel şi de recurs.
Se vor ţine condici separate pentru şedinţele de judecată desfăşurate în camera de consiliu, pentru şedinţele de judecată privind adopţia, pentru şedinţele de judecată a sesizărilor privind efectuarea percheziţiilor, supravegherea tehnică, reţinerea,predarea şi percheziţionarea trimiterilor poştale şi a celor privind obţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, altele decât conţinutul comunicaţiilor, şi reţinute de către aceştia, pentru şedinţele de judecată a altor cereri, propuneri, plângeri sau contestaţii de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, pentru şedinţele de judecată a sesizărilor de competenţa judecătorului delegat cu executarea hotărârilor penale, precum şi pentru şedinţele de judecată a contestaţiilor în materie penală.
Condica de şedinţă se listează la sfârşitul zilei. Condica de şedinţă listată se semnează de către preşedintele completului de judecată sau, în lipsa acestuia, de unul dintre membrii completului şi de grefierul de şedinţă.

Cuvinte cheie: >