Cum apar viciile de construcții și cum se pot asigura dezvoltatorii imobiliari că sunt despăgubiți

6 noiembrie 2019 Drept Civil

Noile ansambluri de locuințe au adesea vicii de construcție ce nu sunt cunoscute nici măcar de dezvoltator. Odată ce proprietarii apartamentelor intră în posesia imobilului, descoperă aceste probleme și se îndreaptă împotriva firmei care deține ansamblul, care este bună de plată. Se ajunge la situații de acest gen deoarece dezvoltatorul nu și-a luat din timp toate măsurile necesare și nu a asigurat  supravegherea proiectului, spune Radu Pavel, avocatul coordonator al Pavel, Mărgărit și Asociații.

„Există nenumărate situații în care, după ce lucrarea a fost livrată, se descoperă că aceasta are vicii de construcție, probleme care țin de finisaje sau, mai grav, de structura imobilului. De regulă, se confruntă cu astfel de situații dezvoltatorii care nu și-au luat din timp măsuri de prevedere. Din păcate, cazuri de acest gen apar tot mai des, iar pagubele suportate de dezvoltatori sunt importante”, spune avocatul specializat în drept imobiliar și construcții Radu Pavel.

Pornind de la expertiza de peste 14 ani în domeniul construcțiilor, Radu Pavel spune că toate aceste probleme pot fi surmontate dacă dezvoltatorul beneficiază de un contract de antrepriză bine întocmit. Iată ce elemente ar trebui luate în calcul la întocmirea acestui contract.

Citeste mai mult  RIL admis vizând interpretarea dispoziţiilor art. 1 alin. (2) din Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice

Recepția proiectului pe faze de execuție

Avocat Radu Pavel Lucrările de construcții au diverse faze de execuție. Se începe cu fundația, apoi cu planșeul, apoi se ridică pereții și etajele superioare. „Pe măsură ce lucrarea avansează, o serie de lucrări devin ascunse, așa că execuția acestora trebuie supravegheată din timp, atunci când sunt vizibile. În contractele de antrepriză trebuie menționat că dezvoltatorul va participa la toate procesele verbale de predare a fazelor de execuție, înainte ca acestea să devină ascunse. Clienții noștri s-au confruntat cu situații în care lucrările de construcție rețineau apă sau apa nu se scurgea cum trebuie de pe acoperiș, sau chiar cu situații în care pereții se crăpau. Atunci când se constată că lucrările nu au fost efectuate corespunzător, aceste aspecte trebuie menționate în procesul verbal încheiat. În acest fel, pagubele vor fi imputate firmei de construcții. Cel mai important aspect este însă că defectele vor fi remediate la timp, înainte ca beneficiarul să intre în posesia imobilului”, spune avocatul Radu Pavel.

Citeste mai mult  Acțiunea revocatorie. Momentul de la care începe să curgă termenul de prescripție al dreptului material la acțiune

În cazul fiecărei lucrări, constructorul oferă un termen de garanție. Dar, explică avocatul, acest lucru nu îi va garanta dezvoltatorului că va fi despăgubit dacă apar vicii de construcții. „Este adevărat că există și termene de garanție, ce sunt diferite pentru fiecare fază a construcției. Dar foarte multe firme de construcții au intrat în insolvență, iar pagubele sunt recuperate cu greu în această situație. De aceea este bine ca pagubele să fie observate de îndată ce se face recepția lucrării, iar constructorul să suporte costurile”, spune Radu Pavel.


Cazurile în care constructorii abandonează  lucrarea, des întâlnite

Contractele de antrepriză trebuie să prevadă că firma de construcții e pasibilă de penalități atât pentru greșelile de execuție, cât și pentru întârzieri.

„Clienții noștri s-au confruntat cu nenumărate situații în care constructorii au abandonat lucrarea din diverse motive – fie pentru că nu au mai avut resurse financiare, fie pentru că nu au mai avut resurse umane. De aceea, contractul de antrepriză trebuie să includă o clauză privind penalitățile de întârziere și daune interese. Atunci când dezvoltatorul face recepția lucrării pe faze, va menționa eventualele întârzieri în procesul verbal de predare-primire. Ulterior, din factura constructorului pot fi deduse daunele interese aferente acestor zile de întârziere. Dacă există multe zile de întârziere, atunci constructorul poate chiar să nu-și mai încaseze factura. Este indicat ca dezvoltatorul să ia această măsură pentru a își acoperi pierderile”, a spus avocatul coordonator al Pavel, Mărgărit și Asociații.

Cuvinte cheie: > > > >