Curtea de Casație din Italia a refuzat extrădarea unui bărbat în România din cauza riscului de a fi supus tratamentelor inumane și degradante

20 decembrie 2017 UE

Curtea de Casație din Italia a anulat un ordin de extrădare emis de Curtea de Apel din Veneția, potrivit căruia Guvernul trebuia să îl predea pe cetățeanul român C. D. E. autorităților române, în temeiul unui mandat european de arestare emis pe numele acestuia. Curtea de Casație a motivat că legea italiană interzice orice extrădare care pune persoana în cauză în pericolul de a fi supusă torturii sau tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante.

Decizia Curții de Casație face trimitere la jurisprudența italiană, care impune Guvernului italian să verifice în mod exhaustiv că persoanele nu sunt în pericol grav după ce sunt predate altui stat. Acest lucru este valabil mai ales când extrădarea a fost solicitată de state, cum ar fi România, cu sisteme de penitenciare notorii pentru abuzurile ce se petrec acolo și pentru condițiile extrem de proaste din închisori.

Curtea s-a referit de asemenea la jurisprudența CJUE  în care s-a afirmat că statele care evaluează o solicitare de extrădare trebuie să caute toate informațiile necesare și să efectueze controale „concrete și precise” cu privire la condițiile de detenție și la tratamentele la care persoanele pot fi supuse în țara de destinație.

Citeste mai mult  Comisia Europeană propune noi norme cu privire la platformele on-line

Mai mult pe Liberties.eu

Cuvinte cheie: >