Data de la care începe să curgă prescripția dreptului de a obține executarea silită a hotărârilor judecătorești

Instanta de fond a admis în parte contestatia la executare si a anulat în parte încheierea de stabilire a cheltuielilor de executare în sensul ca au fost înlaturate unele cheltuieli si s-a redus cheltuielile privind onorariului executorului judecatoresc, retinandu-se ca nu sunt justificate unele, în privinta altora s-a constat depasirea plafonului maximal iar cu privire la onorariul executorului judecatoresc s-a retinut munca si complexitatea redusa.

Instanta de fond a retinut ca în conformitate cu art.706 Cod procedura civila dreptul de a cere executarea silita în temeiul oricarui titlu executoriu se prescrie prin împlinirea teremenului de trei ani si începe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita si prin împlinirea termenului de prescriptie orice titlu îsi pierde puterea executorie. Termenul de prescriptie începe sa curga de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, astfel cum este aceasta notiune definita în noul cod de procedura civila.

Prin art.706 al.2 Cod procedura civila în acceptiunea noului cod de procedura civila hotararile definitive sunt echivalentul celor ce în acceptiunea vechiului cod de procedura civila erau cele irevocabile si prescriptia dreptului de a cere executarea silita nu poate sa înceapa a curge cat timp efectul întreruptiv al cererii de chemare în judecata nu este epuizat, adica pana cand hotararea nu a intrat în puterea lucrului judecat. S-a concluzionat ca în cazul hotararilor judecatoresti prescriptia dreptului de a cere executarea silita începe sa curga întotdeauna de la data ramanerii irevocabile a acestuia.

Citeste mai mult  ICCJ. Drept material la acțiune imprescriptibil sau mai lung decât termenul de prescripție a dreptului de a cere executarea silită. Posibilitatea introducerii unei noi acțiuni, în valorificarea aceluiași drept

Apelul declarat împotriva sentintei civile a instantei de fond a fost admis si fiind anulate actele si formele de executare silita ca urmare a împlinirii termenului de prescriptie a executarii silite.

***Prescriptia dreptului de a obtine executarea silita. Calculul termenului***

Conform art.27 Noul cod de procedura civila hotararile raman supuse cailor de atac, motivelor si teremnelor prevazute de legea sub care a început procesul. S-a avut în vedere pornind de la aceste dispozitii prevederile codului vechi de procedura civila aplicabil litigiului în care a fost pronuntat titlul executoriu în temeiul caruia a fost initiata executarea silita dupa intrarea în vigoare a codului nou de procedura civila.

Sunt pe deplin aplicabile prevederile art.372 si 376 alin.1 Cod procedura civila din care se desprinde concluziaca de regula pentru a fi pusa în executare o hotarare judecatoreasca trebuie sa fie cel putin definitiva. Art.377 alin.1pct.1 Cod procedura civila se mentioneaza expres ca sunt hotarari definitive acele hotarari care sunt pronuntate de prima instant afara drept de apel.

Citeste mai mult  Infracțiunea de amenințare. Aprecierea stării de temere

Raportat la aceste aspecte hotarea judecatoreasca în cauza nefiind supusa caii de atac a apelului si nici încadrata printre hotararile în cuzele determinate de art.300 alin.1 Cod procedura civila este definitiva si executorie la momentul pronuntarii sale, la care putea fi pusa în executare si de la care a început sa curga termenul de prescriptie de a cere executarea silită. Hotararea judecatoreasca avand caracter definitiv prin prisma dispozitiilor legale sub care a fost pronuntata rezulta ca aceasta avea si caracter executoriu, momentul începerii curgerii termenului de prescriptie pentru a cere executarea silita este marcat de momentul în care se naste dreptul de a cere executarea silita si în speta acest drept s-a nascut la data pronuntarii sentintei 02.02.2012, cand hotararea a dobandit caracter executoriu si fata de care cererea de executare silita din 21.08.2015 s-a formulat dupa împlinirea termenului de prescriptie de 3 ani. (Tribunalul Bihor Sectia I civila – Decizia civila nr.218/A/2016, portal.just.ro)

Cuvinte cheie: >