Daune morale pentru un anunț privind efectuarea de masaj erotic în numele altei persoane

7 septembrie 2016 Drept Civil Jurisprudenta

”Sub nr. X s-a inregistrat cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta in contradictoriu cu paratii MA si ZS prin care aceasta a solicitat obligarea paratilor la plata sumei de xxxxx lei reprezentand daune morale.

In motivare, s-a aratat ca in data de 01.09.2015 a aparut in ziarul S un anunt pentru masaj erotic cu numarul de telefon al reclamantei, despre care reclamanta nu avea cunostinta.

Urmare a acestui anunt, reclamanta a fost sunata de mai multe persoane cu un limbaj obscen care ii solicitau efectuarea de servicii de masaj erotic.

Reclamanta a fost revoltata de acest incident, fiind nevoita sa intretina aceste discutii penibile in fata pacientilor, colegilor sai medici si asistenti si in fata fiului sau minor.

Reclamanta a solicitat Ziarului S_ retragerea anuntului, fiind informata in data de 08.09.2015 ca persoana care a depus anuntul in cauza se numeste M A. si detine un salon de coafura B F, fiind o clienta fidela a redactiei publicand adesea anunturi legate de afacerea sa.

Reclamanta a fost contactata de numeroase persoane interesate de serviciile publicate, fiind deranjata si agasata psihic de aceasta situatie atat reclamanta, cat si familia sa.

Citeste mai mult  Lipsa din procesul-verbal de contravenție a mențiunii privind locul săvârșirii faptei

A precizat ca ziarul se distribuie in x exemplare. (…)

La termenul de judecata din data de 01.02.2016(f.57) a fost admisa exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a paratului ZS fiind anulata cererea de chemare in judecata cu privire la acest parat, pentu motivele indicate in incheierea de sedinta de la acel termen.

La solicitarea partilor au fost audiati martorii IE (f.68), GC (f.69) si VSMA (f.70), fiind administrate si proba cu inscrisurile depuse la dosar de catre parti.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

In data de 01.09.2015 parata MA s-a prezentat la redactia ziarului S, unde a depus trei anunturi, dintre care primele doua indicau ca autor al anuntului pe MA, iar cel de-al treilea nu indica niciun nume/prenume la aceasta rubrica, ci doar numarul de telefon al reclamantei si avea cuprinsul -ofer masaj erotic la domiciliu, 20 RON/ora.

Desi parata a contestat ca ar fi depus acest anunt, se constata ca din mentiunile olografe ale angajatei care a preluat anunturile(f.43) rezulta ca cele trei anunturi au fost depuse impreuna beneficiind de oferta 3+1 gratis, fiind achitate toate trei cu aceeasi ocazie, cata vreme s-a emis un singur bon fiscal, respectiv nr.4507/01.09.2015.

Citeste mai mult  Plângere contravențională. Posibilitatea instanței de a aprecia asupra oportunității sancțiunii complementare

Mai mult, martora GC (f.69) angajata ziarului care a primit anunturile, confirma ca parata MA a depus anunturile, aratand ca desi nu o cunostea, dupa ce a fost reclamat incidentul, a cautat-o pe pagina de facebook a acesteia si a recunoscut-o din poza de pe facebook.

De altfel, martora I E, angajata salonului de coafura, desi arata ca ea este persoana care merge si da anunturi penttu angajarea la firma, confirma ca anunturile de la fila 47 nu sunt scrise de ea, desi de obicei cand depune anunturi, aceasta este cea care le si scrie.

Aceeasi martora confirma ca numarul de telefon de pe primele doua anunturi (privind angajarea) este al sefei sale, parata A M.

In aceste imprejurari, instanta apreciaza ca fiind dovedita imprejurarea ca parata M A a depus un anunt privind oferirea de servicii de masaj erotic contra cost la domiciliu indicand numarul de telefon al reclamantei.

Conform art. 1349alin 1 NCC orice persoana are indatorirea sa respecte regulile de conduita pe care legea sau obiceiul locului le impune si sa nu aduca atingere, prin actiunile ori inactiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor personae.

Citeste mai mult  Constatarea de urgență a unei stări de fapt pe calea ordonanței președințiale

Potrivit alineatului 2 cel care, cu discernamant, incalca aceasta indatorire raspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat sa le repare integral.

In cauza, oferirea de servicii de masaj erotic in numele altei persoane in scopul evident de a o sicana reprezinta o fapta ilicita producatoare de prejudicii, prejudicii ce se impun a fi reparate.

Pe de alta parte, se constata ca desi reclamanta a solicitat suma de x lei cu titlu de daune morale, invocand aspecte precum faptul ca a fost nevoita sa poarte conversatii stanjenitoare la serviciu, de fata cu familia etc, aceasta nu a probat in niciun fel aceste imprejurari, in conditiile in care sarcina probei ii incumba conform art. 249 Ncpc.

Asa fiind, instanta va stabili prin apreciere cuantumul daunelor morale la suma de 500 lei, avand in vedere ca insasi situatia publicarii unui asemenea anunt cu numarul reclamantei a fost de natura a o afecta pe aceasta in mod negativ. (Judecătoria Sibiu, Sentința civilă nr. 1612/2016, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >