Decizia Decanului Baroului nu poate face obiectul unei cereri de învestire cu formulă executorie

4 martie 2016 Drept Civil Jurisprudenta

Decizia Decanului Baroului care nu a fost pronunțată în procedura arbitrală reglementată de Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 394/2012 nu poate face obiectul unei cereri de investire cu formulă executorie.

”Potrivit art. 635 Cod procedură civilă, fiind titluri executorii, hotărârile arbitrale pot fi puse în executare, chiar dacă sunt atacate cu acţiune în anulare iar hotărârile organelor cu atribuţii jurisdicţionale constituie titlu executoriu doar dacă nu au fost atacate în faţa instanţelor judecătoreşti competente, cu precizarea că pentru a se putea vorbi de un organ cu atribuţii jurisdicţionale, este necesar ca procedura desfăşurată în faţa acestuia să respecte principiile legalităţii, contradictorialităţii, egalităţii şi principiul dreptului la apărare.

Potrivit dispoziţiilor art. 2.18 din anexa la Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 394/2012 sunt de competenţa Curţii de arbitraj de la sediul Baroului din fiecare municipiu reşedinţă de judeţ, litigiile izvorâte din raporturile juridice care apar la încheierea, executarea sau încetarea contractelor de asistenţă juridică, cu excepţia celor privitoare la onorarii, care rămân în competenta Decanului Baroului, conform dispoziţiilor art. 132 din Statutul profesiei.

Citeste mai mult  Dezlegare chestiune de drept. Posibilitatea de atacare în justiție a hotărârii adunării speciale a acționarilor

***Complicitate la infracțiunea de exercitare fără drept a profesiei de avocat. Condițiile laturii subiective a infracțiunii***

Potrivit art. 32 din Legea nr. 51/1995 contestaţiile şi reclamaţiile privind onorariile se soluţionează de decanul baroului. Decizia decanului poate fi atacată la consiliul baroului, a cărui hotărâre este definitivă. Potrivit art. 132 din Statutul profesiei de avocat, contestaţiile şi reclamaţiile privitor la onorarii se soluţionează de decanul baroului, prin decizie motivată, care poate fi atacata la Consiliul Baroului de partea interesată.

Or, în speţă s-a emis Decizia nr. 17/D/2014 de către Decanul Baroului B., care a fost atacată cu contestaţie, ce a fost respinsă prin Hotărârea nr. 125/09.10.2014, emisă de Baroul B., împotriva căreia s-a formulat acţiune în anulare, cauza fiind înregistrată pe rolul Tribunalului Braşov – secţia contencios administrativ şi fiscal.

Creditoarea petentă nu s-a adresat Decanului Baroului B. cu o cerere de arbitraj, ci cu o contestaţie specială reglementată de art. 32 din Legea nr. 51/1995, respectiv art. 132 din Statutul profesiei de avocat, şi deci Decizia Decanului Baroului B. nu poate face obiectul unei cereri de învestire cu formulă executorie, în sensul art. 615 alin. 1 şi 2 din Noul Cod de procedură civilă întrucât Decanul Baroului B. nu este un Tribunal Arbitral, ci un organ administrativ – jurisdicţional, calitate conferită de Legea nr. 51/1995.

Citeste mai mult  Înmatricularea autoturismului fără plata timbrului de mediu

Creditoarea nu poate proceda nici la punerea în executare a Deciziei nr. 17/D/2014, întrucât spre deosebire de hotărârile arbitrale, hotărârile organelor cu atribuţii jurisdicţionale constituie titlu executoriu doar dacă nu au fost atacate în faţa instanţelor judecătoreşti, condiţie neîndeplinită în speţă.

Conchidem că Decanul Baroului B. nu a pronunţat o decizie în procedură arbitrală reglementată de Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 394/2012, astfel că Decizia Decanului Baroului B. nu este o hotărâre arbitrală în sensul dispoziţiilor Codului de procedură civilă.

Nu poate fi primită apărarea potrivit căreia neinvocarea clauzei compromisorii, pe cale de excepţie, în condiţiile art. 592 alin. 1 Cod procedură civilă ar atrage competenţa Decanului Baroului B. ca şi Tribunal Arbitral, întrucât neinvocarea excepţiei de necompetentă materială în faţa unui organ administrativ cu atribuţii jurisdicţionale este lipsit de efecte.

***Mandatul avocatului numit în calitate de curator special vs mandatul avocatului care reprezintă partea în calitate de reprezentant convenţional***

Prin clauza compromisorie prevăzută de art. 4.7 s-a stipulat competenţa unui Tribunal Arbitral instituţional, astfel cum este prevăzut la art. 2.1. 8 din Anexa la Hotărârea U.N.B.R. nr. 394/2012 şi nu ne aflăm în situaţia unui arbitraj ad-hoc, organizat prin convenţia arbitrală încheiată între părţi, de către un terţ, altul decât o instituţie de arbitraj, prin clauză făcându-se trimitere la arbitrajul instituţional.

Citeste mai mult  Revizuire. Ipoteza ”minus petita”

Tribunalul a judecat cauza în raport de obiectul învestirii, respectiv învestirea cu formulă executorie, faţă de temeiul de drept invocat de parte, respectiv art. 615 alin. 1 Cod procedură civilă, stabilind că Decizia Decanului Baroului B. nr. 17/D/22.04.2014 nu este hotărâre arbitrală şi deci nu constituie titlu executoriu. Pentru aceste raţiuni de fapt şi de drept, Curtea, conform art. 480 alin. 1 Cod procedură civilă, va respinge prezentul apel, păstrând ca temeinică şi legală încheierea atacată.” (Curtea de Apel Brașov, Decizia civilă nr. 318Ap/2015, portal.just.ro)

Cuvinte cheie: > >