”În aprecierea Curții, declarațiile pe propria răspundere date la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară nu fac parte dintre declarațiile ce au însușirea de a produce, potrivit legii, consecințe juridice în sensul textului legal ce incriminează falsul în declarații.
În mod corect prima instanță a reținut că efectul notarii în cartea funciara a unui drept real este de opozabilitate, iar nu constitutiv de drepturi. Sub acest aspect, potrivit art.20 alin.1 din Legea nr.7/1996 (în vigoare la data faptelor deduse judecății), dreptul de proprietate și celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor înscrie în cartea funciară pe baza actului prin care s-au constituit ori s-au transmis în mod valabil. Conform art.25 din aceleași act normativ, înscrierile în cartea funciară își vor produce efectele de opozabilitate față de terți de la data înregistrării cererilor, iar ordinea înregistrării cererilor va determina rangul înscrierilor.
Instanța de apel constată că declarațiile pe propria răspundere ce vizează proprietatea asupra unor imobile nu sunt generatoare de consecințe juridice și nu pot conduce la reținerea infracțiunii de fals în declarații, susținerile neadevărate vizând titularul dreptului de proprietate fiind supuse verificărilor ulterioare în vederea înregistrării drepturilor reale.” (Curtea de Apel Constanța, Decizia penală nr. 463/2016, www.rolii.ro)
Cuvinte cheie: declaratie pe propria raspundere > fals in declaratii