Depășire neregulamentară. Indicarea necorespunzătoare a locului săvârșirii contravenției

”Potrivit disp. art. 16 din OG 2/2001, procesul verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat, numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator, datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului, descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savirsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite, indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza fapta, indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate, termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.

Conform art.17 din OG 2/2001,, Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savirsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului verbal,,.

Citeste mai mult  Contestație la executare. Apel tardiv. Termen de exercitare a căii de atac indicat greșit de instanță

Din cuprinsul procesului verbal se poate observa ca, agentul constatator s-a limitat la a indica in mod generic locul savarsirii faptei, respectiv ca fiind DE 583, or, potrivit relatiilor inaintate la dosarul cauzei de DIRECTIA REGIOALA DE DRUMURI SI PODURI IASI, pe acest sector de drum exista locuri unde depasirea este permisa, petentul afirmand prin plangerea formulata ca a efectuat o depasire regulamentara permisa de lege.

Prin urmare, instanta apreciaza ca, lipsa unor mentiuni care potrivit art.17 din OG 2/2001, nu sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii absolute, pot determina anularea procesului verbal de contraventie numai daca se dovedeste existenta unei vatamari, ca efect al omisiunii, care nu poate fi inlaturata decat prin anularea actului constatator.

Din economia disp. art. 174-175 C.pr.civ., rezulta ca, pentru a interveni sanctiunea nulitatii relative a actului trebuiesc intrunite in mod cumulativ urmatoarele conditii: a) intocmirea actului sa se fi facut cu neobservarea formelor legale impuse de lege; b) intocmirea actului cu neobservarea si incalcarea normelor legale sa fi produs persoanei petentului o vatamare reala si obiectiva; c) vatamarea sa nu poata fi inlaturata decit prin anularea actului.

Citeste mai mult  Comisionul de acordare a creditului nu reprezintă o clauză abuzivă

Astfel, instanta apreciaza ca indicarea la modul general al locului savarsirii faptei, procesului verbal ii lipseste mentiunea locului savarsirii contraventiei, acesta neputand fi stabilit in mod cert si fara dubiu, in conditiile in care, asa cum s-a aratat, pe sectorul de drum respectiv exista portiuni unde depasirea este permisa.

Este adevarat ca OG 2/2001 nu prevede o sanctiune pentru astfel de viciu de forma, in speta, neindicarea exacta a locului savarsirii faptei, ceea ce inseamna ca ne aflam in fata unei nulitati virtuale, care este conditionata de dovedirea unei vatamari.

Insa, fata de faptul ca, in cuprinsul procesului verbal nu a fost indicat in mod corespunzator locul savarsirii contraventiei de catre petent, aceasta omisiune este de natura sa ii aduca partii o vatamare, iar inlaturarea acestei vatamari nu este posibila decat prin anularea procesului verbal, instanta neavand posibilitatea de a stabili daca petentul a efectuat o depasire neregulamentara sau nu pe sectorul de drum respectiv.

In baza acestor considerente, constatand ca procesul verbal este nelegal incheiat, instanta va admite plangerea formulata si va dispune anularea actului sanctionator.” (Judecătoria Iași, Sentința civilă nr. 8078/2014, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >