Dezlegare chestiune de drept. Consecințele încălcării de către inculpat a obligației a nu conduce impusă pe durata controlului judiciar

29 octombrie 2019 Drept Penal

În şedinţa din 29 octombrie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, prin Decizia nr.18 a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori în dosarul nr.7322/285/2017, prin care se solicita pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „Dacă obligaţia inculpatului de a nu conduce vehicule anume stabilite, impusă de organul judiciar pe timpul măsurii preventive a controlului judiciar conform art. 215 alin. (2) lit. i) din Codul de procedură penală, constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce şi întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal”.

Înalta Curte a stabilit că obligaţia inculpatului de a nu conduce vehicule anume stabilite, impusă de organul judiciar pe timpul măsurii preventive a controlului judiciar conform art. 215 alin. (2) lit. i) din Codul de procedură penală, nu constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce, iar încălcarea acesteia nu întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal.

Citeste mai mult  Invocarea incompatibilității polițiștilor cu atribuții judiciare pe calea contestației în anulare

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) Cod procedură penală.

Cuvinte cheie: > >