Difuzarea fotografiilor unei persoane către o altă persoană. Consecințe penale

20 februarie 2018 Drept Penal Jurisprudenta

Un bărbat a fost condamnat la 150 de zile-amendă pentru săvârșirea infracțiunii de violare a vieții private, prevăzută de art. 226 alin. 2 C.od penal. Instanța a stabilit o sumă de 10 lei pentru o zi-amendă, inculpatul fiind obligat să plătească o amendă în cuantum de 1500 de lei.

Pentru a decide astfel, instanța a reținut că, inculpatul, fără a avea acordul persoanei vătămate, a trimis prietenului acesteia, pe chat-ul rețelei Facebook, mai multe fotografii în care persoana vătămată apărea nud, fotografii efectuate de inculpat într-o cameră de hotel cu acordul persoanei vătămate.

”Starea de fapt reținută de instanță:

În perioada 2009-2011 persoana vătămată  a purtat discuții cu inculpatul, care la acel moment afirma că avea vârsta de 21 ani, prin intermediul internetului, aplicația Yahoo Messenger, iar în cursul anului 2011 persoana vătămată, în vârstă de 16 ani împliniți, a acceptat să se întâlnească cu inculpatul care îi comunicase între timp că avea în realitate vârsta de 55 ani, între cei doi începând o relație sentimentală ce a durat aproximativ 7 luni, până în cursul anului 2012.

Citeste mai mult  CCR: Conflict între DNA și Guvern generat de anchetarea legalității și oportunității OUG nr. 13

Astfel, în data de 10.12.2011 inculpatul a invitat-o pe persoana vătămată la Hotelul V_ din mun.Aiud, invitația fiind acceptată de către aceasta iar cei doi s-au cazat într-o cameră a hotelului iar în timp ce se aflau în camera de hotel, persoana vătămată a acceptat să fie fotografiată de către inculpat în mai multe ipostaze, parte din acestea fiind nud, fotografiile rămânând în posesia inculpatului.

Apoi, în data de 11.01.2012 inculpatul  și persoana vătămată s-au întâlnit din nou într-o cameră a Hotelului V_ din mun.Aiud iar inculpatul a efectuat din nou, cu telefonul mobil, mai multe fotografii persoanei vătămate, parte din acestea fiind nud.

Persoana vătămată a pus punct relației cu inculpatul în cursul anului 2012 însă inculpatul nu a acceptat hotărârea persoanei vătămate și a contactat-o telefonic și prin internet în mai multe rânduri, cerându-i să se căsătorească (cerere refuzată de persoana vătămată) și precizându-i că deține fotografiile de mai sus care erau compromițătoare pentru persoana vătămată.

Citeste mai mult  CCR. Redeschiderea urmăririi penale fără participarea procurorului și inculpatului neconstituţională

După ce persoana vătămată a formulat plângere penală în data de 16.07.2012 împotriva inculpatului  pentru comiterea infracțiunii de șantaj, prev. de art.194 alin.2 C.pen.1969, întrucât acesta o amenința că în cazul în care nu dorește continuarea relației, va trimite fotografiile efectuate la școala la care învăța persoana vătămată, dosar în care s-a dispus la data de 10.07.2013 soluția de clasare (neîncepere a urmăririi penale), inculpatul  a încetat să o mai contacteze pe persoana vătămată.

Totuși, în perioada august-septembrie 2015, inculpatul a aflat de pe rețeaua de socializare Facebook că persoana vătămată avea o relație de prietenie cu martorul DCA astfel că l-a contactat pe acesta din urmă și i-a cerut prietenia iar martorul a acceptat. După o perioadă de timp, inculpatul  i-a scris martorului că în trecut avusese o relație intimă cu persoana vătămată iar pentru a-i demonstra acest lucru, după circa o lună de zile, în perioada septembrie – octombrie 2015, inculpatul, fără a avea acordul persoanei vătămate, a trimis (difuzat) martorului pe chat-ul rețelei Facebook mai multe fotografii, în număr de 6-7, dintre cele efectuate în camera de hotel de inculpat în zilele de 10.12.2011 și 11.01.2012 persoanei vătămate  în care aceasta apărea nud. (…)

Citeste mai mult  Consecințele nemotivării hotărârii judecătorești

Încadrarea juridică:

Fapta inculpatului  care în perioada septembrie 2015- octombrie 2015 a difuzat (postat) pe contul de Facebook al martorului DCA (prietenul persoanei vătămate la acea dată), fără a avea acordul persoanei vătămate, mai multe fotografii în care persoana vătămată apare nud, fotografii efectuate de către inculpat în cursul anului 2011-2012 persoanei vătămate (care la acea dată avea vârsta de 16 ani), cu acordul acesteia, într-o cameră a Hotelului V_ din mun.Aiud, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de violare a vieții private, prev. și ped. de art.226 alin.2 C.pen.(Judecătoria Aiud, Sentința penală nr. 18 din 9 ianuarie 2018, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >