Group 1

DIICOT. Trei persoane acuzate de trafic de droguri

27 iulie 2014 Drept Penal Uncategorized

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Biroul Teritorial Călărași, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi, au documentat activitatea infracțională a trei DIICOT POLITIApersoane din municipiul Călăraşi bănuite că, în perioada 2013-2014, ar fi procurat droguri de risc din Spania, pe care le-ar fi comercializat pe raza municipiului Călăraşi.

Autoritățile judiciare au interceptat, în data de 23 iulie, în municipiul Sebeș, județul Alba, un colet poștal care conținea 850 de grame de droguri de risc, pe care, conform probelor din dosar, inculpatul A. S. (36 de ani) îl expediase din Spania, în data de 15 iulie 2014, pe numele fratelui său, folosindu-se de o identitate falsă.

La percheziționarea coletului, în data de 24 iulie 2014, s-a descoperit că drogurile de risc erau disimulate într-un recipient de culoare galbenă – șase calupuri de hașiș – alte două calupuri (250 de grame) cu același tip de drog fiind ascunse într-un pachet de biscuiți, aflate în colet printre alte produse alimentare, obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte.

Citeste mai mult  Dezlegare chestiune de drept. Răspunderea penală a întreprinderii individuale

Inculpatul A. S. se întorsese cu autocarul – în data de 18 iulie – din Spania, unde plecase în data de 9 iulie 2014, cu intenţia de a achiziţiona droguri de risc pe care să le valorifice în municipiul Călăraşi în condiţii de clandestinitate, prin intermediul unor persoane. Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul A. S. a achiziționat cele opt calupuri de haşiş în greutate de aproximativ 850 grame, din Zaragoza, prin intermediul unui cunoscut și ar fi urmat să le comercializeze en-detail contra sumei de 60 de lei/doza.

În cauză, au fost efectuate şi două percheziţii domiciliare, au fost indisponibilizaţi 560 de euro şi întreaga cantitate de haşiş, a cărei valoare estimată, pe „piaţa neagră”, este de 30.000 de euro.

Față de inculpatul A. S. a fost luată măsura controlului judiciar în data de 19 iulie 2014 pentru comiterea infracțiunilor de trafic intern de droguri de risc şi proxenetism, prevăzute de art. art. 2 alin. 1 din Lg. 143/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 şi art. 41 alin. 1 Cod penal şi art. 213 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 41 alin. 1 Cod penal, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal.

Citeste mai mult  DIICOT. 4 persoane arestate preventiv pentru trafic de droguri

Din probatoriul administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul A. S., din luna mai 2014 şi până în prezent a comercializat pe raza municipiului Călăraşi, prin trei intermediari, droguri de risc, respectiv cannabis, la preţul de 60 de lei doza. Totodată, față de inculpat există suspiciunea rezonabilă că, în cursul lunii iunie 2014, a determinat-o pe concubina sa să se deplaseze în Italia, Bari, pentru a se prostitua „la stradă”, sub coordonarea și supravegherea unui alt inculpat, sumele de bani încasate urmând să-i fie trimise în țară inculpatului A. S..

În data de 24 iulie 2014, după interceptarea coletului, procurorii DIICOT – BT Călărași au adăugat în lista acuzațiilor la adresa inculpatului A. S. și pe cea de săvârșire a infracțiunii de introducere în ţară de droguri de risc – prev. de art. 3 alin. 1 din Lg. 143/2000 cu aplic. art. 41 alin. 1 Cod penal – și au solicitat Tribunalului Călărași să înlocuiască măsura preventivă a controlului judiciar cu măsura arestării preventive pentru 30 de zile. Judecătorul de drepturi și libertăți a admis solicitarea DIICOT.

Citeste mai mult  CCR. Conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ

Față de alți doi inculpați a fost dispusă măsura controlului judiciar.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi şi de suportul de specialitate al Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, inculpatul beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Sursa: comunicat DIICOT

Cuvinte cheie: > >