Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul R. G., inspector vamal principal din cadrul Biroului Vamal Siret, la data faptelor, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârșit infracțiunea de influențarea declarațiilor.
În ordonanța de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie – 07 iulie 2014, inculpatul R. G., din cadrul S.P.F. Siret, a încercat să determine un martor denunțător, prin corupere, precum și prin metode de intimidare, să-și retragă denunțul formulat, împotriva sa și a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră, în cauza în care fuseseră trimiși în judecată recent (comunicat nr. 1034/VIII/3 din 14 iulie 2014).
În acest sens, inculpatul R. G. s-a arătat dispus să-i dea o sumă de bani martorului denunțător, în schimbul retractării declarațiilor date în dosarul respectiv, transmițându-i totodată că a strâns o sumă de bani de la încă 4 vameși, inculpați în aceeași cauză, toți „cotizând” cu scopul de a se vedea scăpați de răspundere penală.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul R. G. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect cu persoanele menționate în ordonanța prin care s-a dispus măsura controlului judiciar;
e) să nu exercite profesia de inspector vamal.
Inculpatului R. G. i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Sursa: comunicat DNA
Cuvinte cheie: DNA > influentarea declaratiilor > inspector vamal > urmarire penala