Dreptul la viață privată în mediul virtual vs. opțiunile Google de „completare automată” sau „rezultate similare”

7 septembrie 2016 Business Drept Civil

În Polonia, Fundația Helsinki pentru Drepturile Omului (FHDO) a primit recent o plângere cu privire la dreptul la viață privată în mediul virtual și opțiunile Google de „completare automată” sau „rezultate similare”. Cel care a depus plângerea a spus că atunci când numele său este introdus în Google, completările automate oferite de acesta, precum și paginile sugerate, deși nu reprezintă rezultate directe ale căutării, relevă informații sensibile, cu caracter personal, despre el, informează Liberties.eu.

Persoana în cauză este un funcționar public bine cunoscut pe plan local datorită cauza slujbei sale. În urmă cu câțiva ani, un ziar popular a publicat un articol on-line cu privire la un anumit caz de la locul de muncă al acestuia. Sub articolul respectiv un cititor a scris un comentariu care a dezvăluit informații personale detaliate și sensibile despre acesta.

Comentariul nu avea nici un fel de legătură cu conținutul articolului și nici cu viața profesională a bărbatului. Un link către comentariul respectiv a devenit repede unul dintre cele mai populare rezultate obținute atunci când pe Google era căutat numele lui. Mai mult decât atât, dacă se folosesc opțiunile Google de „completare automată” sau „rezultate similare”, sunt sugerate informații cu caracter personal conținute în comentariu.

Citeste mai mult  Angajatorii vor primi subvenţii de la stat dacă vor angaja şomeri pentru lucrări temporare

Cu toate că acest comentariu a fost șters de pe website, așa că link-ul către acesta nu mai apare ca rezultat al căutării, opțiunea de „completare automată” a Google continuă să sugereze, alături de nume, informațiile respective.

Însă, deși informațiile respective au fost șterse de pe website-ul sursă, Google continua să îl găsească și să îl afișeze atunci când numele acestuia era căutat pe Internet. După ce avocatul bărbatului în cauză a contactat biroul Google din Polonia, compania a răspuns rapid cererii sale, ștergând tot conținutul relevant generat de algoritmul browser-ului.

După consacrarea „dreptului de a fi uitat” de către CJUE, instanța europeană stabilind că operatorul unui motor de căutare pe internet este obligat, în anumite condiții, să elimine link-urile de pe lista de rezultate către paginile web care conțin date cu caracter personal, cazul FHDO arată însă că există și alte tipuri de conținut generate de algoritmul browser-ului, precum cele sugerate prin „completare automată”, care ar putea de asemenea încălca dreptul la viață privată.

Cuvinte cheie: > >