Efectele dreptului de retentie asupra actiunii in evacuare

6 august 2014 Drept Civil Jurisprudenta

Dreptul de retentie a fost definit ca fiind acel drept real de garantie, in virtutea caruia cel care detine un bun imobil sau mobil al altcuiva, pe care trebuie sa il restituie, are dreptul sa retina bunul respectiv, sa refuze deci restituirea lui, pana ce creditorul titular al bunului ii va plati sumele pe care le datoreaza in legatura cu acest bun.
Principalul efect al dreptului de retentie este facultatea pe care o dobandeste creditorul aflat in posesia bunului, de a refuza restituirea acestuia pana la plata integrala a sumei datorate. Deci, dreptul de retentie ni se prezinta, astfel, ca un mijloc pasiv de respingere a pretentiilor altor persoane, printre care se afla si proprietarul. Rolul sau este de a pastra lucrul refuzand restituirea caci numai in acest fel debitorul proprietar este constrans sa isi achite mai grabnic datoria pentru a prelua bunul. (…)

Dreptul de retentie se opune si evident anihileaza actiunea de evacuare/predare a bunului aflat in detentia creditorului retentor, (…) iesirea bunului din sfera materiala a retentorului ar conduce la spulberarea atributului garantiei de care beneficiaza. (Tribunalul Constanta, Decizia civila nr. 86/13 februarie 2014, portal.just.ro)

Cuvinte cheie: >