Etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară

28 martie 2016 Business Noutati legislative

La Senat (prima Cameră sesizată) se află înregistrată pentru dezbatere Propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară.

Potrivit documentului, procesatoriii de produse alimentare, au obligația etichetării corespunzătoare a produselor, respectiv aplicarea unui simbol dreptunghiular de culoare roşie, galbenă, verde, plin, care să aibă inscripţionat în interior cu caractere uşor lizibile care este conţinutul de sare, zahăr sau grăsimi care excede cantitatea ce prezintă un risc redus, mediu sau major pentru sănătate.

Prin conţinut alimentar cu risc cardiovascular ridicat (eticheta roșie), se înţelege orice produs alimentar sau băutură care conţine la suta de grame de produs, respectiv 100 ml de produs:
a) mai mult de 17,5 g de grăsimi sau
b) mai mult de 5 g grăsimi saturate sau
c) mai mult de 3 g acizi graşi trans sau
d) mai mult de 23 g zahăr sau
e) mai mult de 1,5 g sare de bucătărie.

Prin conţinut alimentar cu risc cardiovascular moderat (eticheta galbenă), se înţelege orice produs alimentar sau băutură care conţine la suta de grame de produs, respectiv 100 ml de produs:
a) între 3 şi 17,5 g de grăsimi sau
b) între 1,6 şi 5 g grăsimi saturate sau
c) între 1,5 şi 3 g acizi graşi trans sau
d) între 5 şi 23 g zahăr sau
e) între 0,3 şi 1,5 g sare de bucătărie.

Citeste mai mult  Noi reguli pentru piața produselor cosmetice

Prin conţinut alimentar cu risc cardiovascular redus (eticheta verde), se înţelege orice produs alimentar sau băutură care conţine la suta de grame de produs, respectiv 100 ml de produs:
a) sub 3 g de grăsimi sau
b) sub 1,6 g grăsimi saturate
c) sub 1,5 g acizi graşi trans sau
d) sub 5 g zahăr sau
e) sub 0,3 g sare de bucătărie.

Eticheta de risc cardivascular, destinată produselor ambalate este aplicată pe faţa ambalajului produsului, pe etichetă, distinct, în cadranul din stânga sus, iar cea destinată produselor care nu sunt preambalate sau ambalate este aplicată la loc vizibil, pe lista de preţuri, meniu sau echivalentele acestora, în dreptul fiecărui produs, de regulă, în dreapta produsului.

Dacă produsul conţine mai multe elemente de risc cardiovascular, ridicat sau moderat, producătorul, respectiv, vânzătorul are obligaţia de a aplica câte o etichetă distinctă pentru fiecare element.

Cuvinte cheie: >